Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
41.41 MB
2012-09-10 09:03:44
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
886
6679
Rövid leírás | Teljes leírás (1.09 MB)

Zala 1907. 121-145. szám június

Zala - Politikai napilap
34. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagykanizsa 1907.
Harmincnegyedik évfolyam 121. szam.
Szombat, junius i.
toMhUMj M tMóWntMf
kCTtlMML
IWM NH| n» ÉhntemMMM étJnu.
\'síelte
(Mttmiti: h»>m<lil|;
Ót. T*.
IIIMiliil M kMMwki Unka rvft* n UifTtwMMMki
lALA
ELŐFIZETÉSI AJIAIL
POLITIKAI NAPILAP
IffUn.....l-l
>H)I<iiii . . . « . | Mtm ...... tr- «
I|IM éVT* . a ■ >■\' , Mr- I
^SvtSl heieSatS. I
bon ..... 1JQ L
H*t)*tiévnl.....OB ,
Mmi . . . . . . »— »
IfM Mi ..... II- (
Magjslsnlk naponkint wt 6 órakor
f.Mit wMi HALAT tAXDOt ■WtMSÜ) RÉVÉSZ U)OS.
Egyet snám ára «:»ér.
Uj birtok-politika.
Nagyktnln*. ntájtu II.
Szinte (élve vesszük kezünkbe a statisztikát, mely arról szól, hányan hagyják itt bavonkmt a drága magyar földet Talán itt sem hagynák, ha valóban annjriraMrága, sőt hozzáférhetetlen nem volna Bzámukra. A magyar parasztnak egy nagy szeovadelme
van> mely azonban erénynek is beillik: i {Síd rajongó szeretete A főid neki a ,leg főbb üdvössége. De csak a magyar földhöz ragaszkodik megható vonzalommal. Amerikában például már nem kell neki föld, Pedig farmot olcsón kaphatna; a munkást is elég jól fizetik a. farmokon. De a mi parasztunk,, míkgr bütelenné válik a magyar földhöz, egyúttal szakit a földmiveléssel és ipari munkás lesz.
Nálunk már annyira megváltoztak a birtok-viszonyok, hogy a legtöbb községben drága péuwn sem juthat téldHőz-
Látja, érzi mindenki, hogy népünk földébségét ki kell elégíteni, mert különben, katasztrófa vár reánk. De azért sem a kormány, sem a törvényhozás nem mozdul nak, mintha sürgősebb feladata is lehetne az államnak, mint aaját népének a meg mentése.
Pedig a nagybirtok parcellázása és örök árban való eladása, vagy bérbeadása nem maradhat eL Ha ez a kormány meg nem csinálja, hát megcsinálja az, amely as általános választói jog alapján jő létre.
De legjobban azok a nagybirtokotok járnak, akik a törvényhozás intézkedését be nem várva, a maguk jószántából, szivük hazafiaa ösztönéből, vagy bármi más okból birtokukat, vagy annak egy részét, a nép nek juttatták. Csak az sajnos, hogy példájuknak kevés a követője. Alig hallunk híradást parcellázásról, vagy ha igen, ugy nincs köszönet benne. Mert ilyen ügyletek ben járatlan nép gyakran nyerészkedő vállalkozók hálójába kerül- Az állam ellenőr-séae mellett ez mind elkerülhető volna.
Érthetetlen dolog, hogy főáraink miért idegenkednek annyira a parcellázástól, holott az rájuk nézve semmi áldozattal nem jár. Akár eladás, akár örökbérlet utján jóval busásabb volna a jövedelmük, mint jelenleg. És a nemzet örök hálájára tennék magukat MsmstsL Legalább Is annyi tolni a lajfen tartás körül as érdemük, mint őseiké,
akik fegyverrel kezükben járultak hozzá nemzetük fenmaradásához.
Egy nagyarányú parcellázás vármegyénkben is egyszerre megszüntetne a kivándorlást. Mert csak földdel lehet ide kötni népünket a honi röghöz. A parcellázás néhány év múlva . még aa esetben ia elkerülhetetlen lesz, ha a törvényhozás nem tenné kötelezővé. Mert a mezőgazdasági munkások tömeges kivándorlása a föld üzemköltségét annyira föl fogja emelni, hogy sem a tulajdonos, sem a bérlő nem fogja azt kiállani- Ehhez a bajhoz csak itt-ott arató-sztrájk járuljon, késs a katasztrófa.
A parcellázás az egyetlen mód, hogy a magyar föld megmaradjon magyar kézen. Amely föld ma külföldi honosok kezén van, mind a mienk maradhatott volna parcellázás révén.
Egy országosan kc&tolűl viendő parcellázás hirére Amerikába szaksdt véreink tömegesen jönnének haza és a faj magyarság száma egy millió lélekkel szaporodnék. ArftSi nem is szólunk, hogy Romániában, Szlavóniában, Ausztriában ...

Insert failed. Could not insert session data.