Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
60.3 MB
2012-09-10 09:42:48
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1575
5437
Rövid leírás | Teljes leírás (916.1 KB)

Zala 1907. 222-248. szám október

Zala - Politikai napilap
34. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

XXXIV. MWyufc
Nagykanizsa, KmM 1907- tktéfcar I.
_m hé*
u.6nzrrÉ« ARAK « Hatyban házhoz bor«*«: Egy hón ....... L-fc
Négyedén*....... I- ■
Pétén*...... • .
Egéss évfs ....... II- .
Póttal uéMtdé*Ml:
Egy hóra.......»■»
Negyedé*« .......<* •
Félévre ..!..<<•\' m gén évit ......«
; és kiadóhivatal: NAGYKANIZSA,
P«W» Pte köayv- é* papir-Városház-pslou.
(M. «7».
Utllli: SESS*
Bllillhit és hirdetések: PImM Pfll«P PtaktayT-é« papír-kiimtaiHiJHi latéwnÉlk.
ZALA
POLITIKAI NAPILAP.
M||*Mk naponkint tata • érakar
Felelöl szerkeutó: SZALAY SÁNDOR. Szert esztó: HÍVÉK LAJOS.
Igyaa irtw ára • «UMr.
Szabó P.
Elsőrendű angol és francia női-dhífllíermében
Zrínyi Miklós-utca 42- sz.
készülnek a legelegánsabb hoflZlQmöh, köpeny rt, béli- h t<U-kabálok (szőrmével* teljes mfnyossiwiyi hrlwgyíh legmodernebb illései kivitelben.
Tolylonw újdonságok angol éa (randa
-dloailapokban.-
OUAi migbizások la pontosan tiintézMncfc.
(Deherle a drágaságról.
R miniszterelnök leirata a vármegyéhez. H kormány Is migsokalta az áremelkedési.
— 8*jit tudóiilónktól. —
Wekerla miniszterelnök leiratot intézett megyénkhez a drágaság ügyében. A leiratból k6xőljók a kővetrező részt!
ác életszükségleteit kielégítésére szolgáló cikkek áránsk az utóbbi évek során folyton növekedő emelkedése, egyes ipari cikkek, de knlönöaen az élelmi cikkeknek rohamos drágulása. a megélhetési viszonyokét snnyira súlyosbította, bogv a társadalom széles rétege-- iben, főleg; pedig a kisebb vagyonnal vagy keresettel biró osztályoknál sz elsőrendű szükségletek rendes kielégítését is megnehezíti.
Azon a határon kivfll, melyet az európa-aserte tapasztalható áremelkedés mi reánk is gyakotol, a drágulás indokai kétségen kivfll oly termelési, belforgalmi, helyi, piaci és egyéb «iszonyokban gyökereznek, amelyeknek meg-szüntetése vagy legalább enyhitéae módunkban ál).
A kérdés sikeres megoldáaa részint helyhatósági intézkedéseket s a helyhatóságok readssercs, állandó és éber gondoskodását igényli, részint pedig oly intézkedéseket tess szükségesekké, smelyek s helyhatóságok jog-körét meghaladva a kormány s a törvényhozás tevékenységének körébe tartozna!.
A helyhatóságok tevékenységének rendszeres irányi tálát külön intézkedésnek tsrtva lenn, esnttal azokra s teendőkre nésve kívánom ajjspán urnák a közreműködését igénybe veani, amelyek a kormány» ás a törvényhozás részétől tcesdó Intézkedések kórét étintik.
A kormány megélhetési vissonyok könnyí-
tésének kérdését tanulmány tárgyává téve, evvel megbízott saját közegein kivfll mezőgazdasági és ipaiflgyi szakértők bevonásával még az évnek elején sztkebbkörfi bizottságot alikitott avégből, hogy a kösélelmezés körére nézve megállapítsa • világgazdasági viszo-1 nyoknak visszahatását s mi árainkra, összegyűjtesse a jelentékenyebb külföldi piacok áradatait, kutassa azokat as indikokat, amelyek közrehatnak az élelmidkkek árainak emelkedésére.
Közelebbi feladatát képezi a kormánynak, hogy e tanulmányok és sdatok alapján sdmi-nisztrstiv uton s amennyibea jogkörét meg-haladná, a törvényhozás felhatalmazásának kikérése után megtegye mindszokst as intéz* kedéseket, smelyek s kivitel és s belforgalom irányítása a termelési viszonyok elősegítése és irányítása, s helyi és pisd viszonyok rendezésére s közvetítő kereskedelem szabályozása, a helypénzek éa általában a közszolgái* tstások mérve és leroyási módja tekintetében, nemkfllönben egyéb tekintetekben szükségesek arra tfézve, bogy as élelmi cikkek áraira csök-kentóleg hassanak.
Miután e cél elérésére nemcsak egyes általános és rendsze...

Insert failed. Could not insert session data.