Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
158.86 MB
2012-09-26 08:32:20
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1247
5487
Rövid leírás | Teljes leírás (1 MB)

Zala 1908. 101-125. szám május

Zala - Politikai napilap
35. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

TTYV. Avfofvum
Péntek 1908. m*jua !
Halyba* teáihoz hordv*
Effy hófi • ••••••
Negyedévre......
Félévre........I
Egéix évre......t
Postai szétküldéssel:
Egy hóra.......1
Negvedévre ............<
FéJévre........
Egész érre «»««,« |i
KtedótivataJ: t\\mm**4 ViHŐp Pkkteyvéip^. wekedieébeti, VAroakás-paJota; ide
Telefon t
b4M klmuUtá»ofc <U «-«y*»\'. WWIewényeà »oroAfcfot BO fMIér.
6 kor i •UHu*\\6kr»k 8 kort»»«.
POLITIKAI NAPILAP.
M*oj«lenik naponkint este 6 órakor ünnepnapok kivételével
Pómrfceestf* tZALAY SÁNDOR.
sxerkasitétárs: révész lajos
l\'olelös nertetztó: HAOY SAMU
A képviselőház munkarendje. Pénteken és szombaton a HAz nem tart ülést a Jövő hétfőn formAlls ülés Iühx a bizottsAgi jelentősek bonyuj* végett, kedden mentelmi ügyeket ós kérvó-nyekev tárgyal a képviselőház és szerdAn kezdt meg hz idei kö taégvetéa ttrgyalás&t. A költség** vetést a HAz már az uj h&zszab&ly alapJAn meghosszabbított ttlóaen tárgyalja. A k(Rtaó«vetés
atézése utáb több igazságügyi és mezőgazda í Javaslat kerül tárgyalásra. A kormány a£t hiszi, hogy a képviselőház a sürgős Javaslatokat Junius elejéig elintézi. Ebben az esetbon a Ház körülbelül Junius tizedikén, az őszig elnapolja üléseit.
Megdöbbentő mozzanatok.!
i
nagykanizsa, április 30.
A vidék közönségének nem jut osztályrészül az a nagyon kétesértékü szerencse,. hogy a Polónyi-Lengyelpőr, meg a dánosi rablógyilkosság tárgyalásán személyesen je, leulehessen és annak lelki és érzéki izgalmait végigélvezhesse. Ez semmiesetre sem olyan csapás, amit nyugodt szívvel el nem viselhetue mindenki.\' Hisz az újságok olyau élénk színezéssel rajzolják meg az , egyes mozzanatokat, hogy a tárgyalásokról hozott közlegények e«y kis fantázia erejével .valóságos mozgó fényképekül, drámai egymásutánban gördítik le előttünk az tárgyalás menetét.
^ Azok a komoly figyelők, akik nem csupán az egyes mozzanatok i/galmait élvezik, hauem lelkökkel ögyekeznek belete-kfnTtfiii aa a/Ok unOgOK "tarő* wkEhad mélységeibe is, — eddig két mozzanatuál állhattak meg különösen erős megdöbbenéssel. A dánosi rablógyilkosság tárgyalásának annál a mozzanatánál, mikor a tár-gyalásvezetó elnök a védők kérelmére sem rendelhette el a zárttárgyalást, hanem e helyett felszólította a nőközönséget, hogy aki szemérem-érzetét meg akarja kimélni, hagyja el a tárgyalási termet ; és csak három nő távozott. Ez az egyik mozzanat. A másik pedig az, hogy a Polónyi-Lengyel-pör egyik tanujának ősziute vallomása alapján megállapították, hogy a székesfőváros tör-vényhatósági bizottságánál mindig szokásban volt az. hogy egyes ügyvédbizottsági tagok ügyfeleik érdeke mellett foglaltak állást és ügyekeztek pártot szerezni.
Mindkét mozzanat mögött az erkölcsi lazults£g, a lelki enerváltság elszomorító világa tárul elénk. Egyik a családi, másik a közéleti erkölcsöket fenyegeti pusztulással.
Nagyon erős okunk van rá, hogy megdöbbenjünk mind a kettőtől, különösen a feuforgó életviszonyok között -
Nem akarunk őrkölcsi prédikációk szerkesztésébe bocsátkozni. Nem
akarjuk föl-
veuni az erköícsbirák ismeretes tógáját. Csupán arra a körülményre, arra a közve-tetlen tapasztalatra mutatunk rá» hogy a családi életnek még meglevő erkölcsi ereje kizárólag a nők kezében van. És ha azok a még meglevő, mentő erŐ6zálak az ő kezeikből is kisiklauak, akkor hanyatt-homlok
foguuk rohanni testi és lelki pusztulásunkba. , Mert az bizonyos, hogy a nő nehezebben siklik le az erkölcs talajáról, mint a férfi; de ha már lesiklott) akkor sokkal féktelenebb módon rohan a lelki züllés örvényébe.
Az a tárgyalási mozzanat pedig, amely...

Insert failed. Could not insert session data.