Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
116.45 MB
2012-09-26 08:39:03
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1245
4586
Rövid leírás | Teljes leírás (953.91 KB)

Zala 1908. 148-174. szám július

Zala - Politikai napilap
35. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


Szerdk 1908. julíua 1
POLITIKAI NAPILAP.
M^yaiMik naponkint üti 0 órakor ünnepnapok kivételével
ret stb. As érdekelt magánemberek is kellő generozitást tanúsítottak.
Nagykanizsa városától ioo ezer koronát kértek a vasútépítők és a város pénzügyi bi* zottsága ennyit ajánl megszavazni. Rbből az ősszegből körülbelül kétezer korona hozzájárulás esik kilométerenként, ami éppen megfelelő. Knnyit nekünk feltétlenül meg fog érni ez a vasút, mely minden remélhető ki-ágazás nélkül is nagy vidék forgalmát egyenesen Nagykanizsára vezeti le. De még kétségtelen, hogy legalább annyit kell adnunk, mint mennyit Letenye megszavazott, hol ez a tekintélyes hozzájárulási ősszeg a8 százalék községi pótadót jelent.
. Városunk pénzügyi bizottságának határozatát örömmel üdvözöltük, de éppen a nagy összegre való tekintetből indokolt aggályaink támadtak akkor, mikor az előmunkálatosok első nyilatkozata megjelent s utána dr. OrKy ügyvéd megtévesztő információinak egész áradatát zuditotta reánk. Bár nem volt\'ókunk
kétkedni, ezekkel az információkkal\' szemben
l > mégis elég óvatosak voltunk és csak annyit
közöltünk belőlük, mennyit as Ügy érdekében
közölni jónak láttunk.
Azóta meggyőződtünk róla, hogy Orlay dr. tévesen informál bennünket, a szerződés
| ^V 9
szövegét elferdítve közölte velünk és mindenképen a vasút ártalmára akart lenni. Attól a pillanattól kezdve, • hogy ar őt erre indító egyéni okokat megismertük, a vele való érintkezést megszüntettük és kik éppen e vasútépítés és érte folyt munkánk reputációját féltettük, annál szivesebben üdvözöljük most a vonalon folyó komoly és értékes munkát.
A vasút megépitése ma már biztosítottnak látszik és Nagykanizsa város hozzájárulásának megajáulásával biztosítva is lesz.
Van szerencsénk a n. érd. kőzőj7-séget értesíteni• hogy /őüzletűniet legközelebb a vo/t piri és Xorváth-féte helyiségbe íSrzséiet-J/f- /. sz.) helyezzük dt, mjértis rajtfároq leve Összes áruinkat / , X
naat/o4 olcsó áron
árusítjuk .....Tisztelettel
Weisstfeld és fischer
A Franz cég nem tárgyal.
— Saját tudósi lónklóJ. —
^ * *
Villamvilágitásunk ügye a Rubicon elé került. A Prans Lajos fiai céggel folytatott tárgyalások végképpen megakadtak és a város jövő heti köagyülésén már a beterjesztett szakértői véleményekről éa as ad hoc bixotU ság jelentéséről fog tárgyalni.
A város és a világító cég között történt még egy utolsó kísérlet. Ugyanis a cég a korábbiaknál konkrétebb ajánlatot nyújtott be a polgármesterhez. Ugy látszik, hogy es az ajánlat nem volt megjfelelő és ezért azt a polgármester nem tartotta kielégítőnek. Errt a cég ajánlatát teljosun viBuz&vontm és azt uJ ajánlattal nem pótolta.
A vároa szakértőinek jelentését és as ad hoc bizottság javaslatát már kinyomatták. A terjedelmes munkálattal báven és alapoaaiT kell foglalkoznunk, ezúttal azonban csupáa lényegét ismertethetjük.
A szakértői jelentés ismerteti az egész ügy történetét ugy, amint azt alkalmankiut a Z*U közölte, majd számításokat tesz a megváltásra és a jövedelmezőségre vonatkozólag. A szakvélemény végeredménye Botló* József műszaki tanácsos jelentése szerint a következő:
>Ami a beruházási programm és jövedelmezőségi számítást illeti, meg kell jegyesuexn, hogy az ily számításokat csak megközelítők*» nek lehet tekinteni.«
% \\
A kővetkező szakaszból említésre méltó es a tétel;
»Ha ügyes, rátermett ember kezébe kerül a mű, Nagykaníisáu a—3 év ajatt meg lehet kétszerezni, sőt, háromszorosra is terjeszthető az árameUdá?, még pedig ugy, hogy ujabb drága beruházások alig fordulnak elő. Mind* ezeket azonban nem tudjuk ma előre látni, sőt ml több, a tüzelőanyagok jö...

Insert failed. Could not insert session data.