Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
9.2 MB
2012-09-26 08:42:15
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
716
5591
Rövid leírás | Teljes leírás (1021.6 KB)

Zala 1908. 199-223. szám szeptember

Zala - Politikai napilap
35. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

XXXV. »vftiya«-
Ntgykariim, Kedd, 1908, tzcptcmber í
Viromo iniimi M»
Á
• iMft
POLITIKAI NAPI LAP.
M»qJ+Unik naponkint Hti e órmkor ünnepnapok klvéUttvtl
WtWi iwtMi^i NA«Y SAMU
199. **árn.
ILÖnUTÍil AHAKi
Helybtn báxhoz hordva:
Mra .......IC.
ttíévr« ...... 3.— „
......
*vre......„
Póttal ttétkOldé«##|{
ra .V. . . L50 R. ívre.....4 4J0 ,
^fe :::::: Jt;
Egyem mméun árt • IIHér.
mm~mmmmmmmmm~mm \'I ...... i i —vaMM
SwctmtÖUrt: RÉVfctZ LAJOS.
Egy (ÜggetlenBégi képviaulőnk bensámolója.
JJubrovics Milán, a le «ínyei kerület ors/án-jjjűlési képviseltje va.-átiiap, augusztus 30 án AT. Knyedy Barna h rlr.piró s a kerületének több vrzérembere társahágában beszámoló kormon volt a kerületiben,
A kolori á\'.lomáhOti, *-hol a képviselő kiszállott a vonatból. Hnjdu L*jos községi főjegyző 8 a község birója üdvözli\' beszéddel fogadták.
Rotorból korín délután Szent- Máriára haj tátott a képviselő. Miideuíitt, ahol Dobroytes képviselő a kíséretével elhulpdt, a hátakat zászlókkal és virA^okka\'l rakták tele s a nép nagy lelkesedéssel, rajongó szeretettel vélte kőiül őt. **
Aroint a képviselő Szent-Mária köz>ég határára érkezett, a VÖ7ség főutcájában sorfalat álló sokiuráx főnyi választók\' mindenütt kitörő éljenzéssel fogadták s több helyen ruo-zsárlövézeket adtak a tiszteletére. Itt Fi)/.essy Gusztáv községi fÓjecyzŐ gvödöíü beszédei intézett Dobrovic-t képviselőhöz, — aki erte. elóhb mayvflr, azután horvát nyelven mintegy másfél órás beszédet tartott, amelyben be számolt a törvényhozás két évi közérdekű tevékenységéről, A beszámoló után Maó Mi hályfalva és Csukovecz községek képviselőtestülete tisztelgett nála akiket a köznépek bírái és elüljárói vezettek. Innen a képviselő Muravid községbe hajtatott, a hol a főjegyző távollétében a község birója fogadta beszéddel. Itt is minte^v másfél óráig beszélt Dob-rovlcs képviselő, akit beszéde alatt stüuni nem akaró folytonos éljmzéssel vettek körül a választók.
Már késő este volt. — amikor a képviselő elindult Murnvidról s amerre a községben elhajtatott, minden ház előtt kendőt lobogtató asszoiMok, öregek és fiatalok éljenezték, atnig csak ki nem ért a községből.
Dobrovics képviselő a jövő héten folytatja a körútját, amelyre már most sok nagyköz-*égbe hiviák őt, hogv ezeken a helveken előtör tartson legközelebb beszámolót.
A soproni kerületi kereskedelmi
tetteivel a*/, átlag kereteiből ; mindig csak«
kötelességet teíjezit Aki erkölcsi és anyagi\' , " l 1
erőinek odaadásával, minden számítás uéiküi; és iparkamara a Vmea borkeres-
UKy véü - csupán |< edeimi részvény társaság ellen.
n*u 1 — . u

> -"i n-f^r*--* *
Egy igazi ember ünneplése.
Szommer Nátán jubileuma,
— Sa|át tudósítónktól. —
Kgy igngi embert ünnepelnek ma a nagykanizsai posta- és távirótis/.tek. Kőnöküket: Szommer Náthán posta ¡és táviró-főfelügyelőt.
Az ünneplés crerdben, zajtalanul történik. Kz ez ünneplés is teljesen olyan, aminő az igazi ember élete, működése szokott lenni.
Az igazi emberé, aki nz éietuek minden helyzetében, minden viszonylatában bármit cselekszik, bármily fényesen rnagaslik is ki
való érvényesítésével — ugy véii emberi kötelességet ró le ; mert az a nemes;, tiszta, fölemelő meggyőződés a rugója, mozgatója nrnden tettének, hogy az egyén ein-beii értekét mindig az adja meg*; miként "képes erkölcsi és anyagi erőinek osszeségével az emberiség valamely magasabb erkölcsi közösségébe munkástényezőül elhelyezkedni.
Szommer Náthán egész egyénisége ilyen igazi ember pé\'.dányképe.
Negyedéven...

Insert failed. Could not insert session data.