Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
50.57 MB
2012-10-11 08:20:27
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1359
4468
Rövid leírás | Teljes leírás (771.41 KB)

Zala 1909. 173-197. szám augusztus

Hiányzik: 176, 178-179, 182, 185, 189. szám

Zala - Politikai napilap
36. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

XXXVI. évfolyam
^«cjgniitM^vagárnip, 1909. ftutuwtm I.
173. tzám.
fetefon-sxám: 78.
v ■illÉMftnwiMtl
U.niintiil ••»••»W «0 MMr.
ZALA
lUkrimtii Araki
Motybon l.éího/ hordva: Kgr húfi . ......I.- K.
Kvíiytdávrt éirvrt .
3.-
I MM «hmMm* * kort»«.
POLITIKAI NAPILAP.
réJFvra ........ 6.— „
EgtH <«»......„
Postai síétkUldésMl:
Egy hóra.......1.80 IC
Nefyedívrs ...... 440 .
F&ívre ........ 8.- ,
Egéu évre . . . . . . II— .
tcyos uím ár* • fillér.
MU MrtaMhiM Njfo«di
Kmtinti: «7 ALA Y SÁNDOR. FW&i «trtfrtó: tfAOY MMU.
MacJolonlk naponkint Nto I érakor
Az államnak pénz kell.
Narykmnlsma, |ulln» 31.
A pénzügyi »zgatóságokhoz és a vármegyékhez Wekerle bizalmas levele étke iett tegnap. Arról szól ez a levél, hogy imíi Ml fogni az adóhátralékok A esedtkeé tttök behajtásánalt, mert üres as állam kasszája, a milliós beruházások nem vár hatnak tovább; a katonaság, a< annekizió költségei s a delegáció őszi ülésén utólagosan megszavazandó dolgokra tömérdek pénzt kell elkölteni.
Odakint a rossz termésű földeken pedig gyöngyöző homlokkal gondolkodik a Bldmives az adóreformról, meg a progresszív adózásról — ha ngyau gondolkodik errfl és azt szidja, aki egyenesen kitalálta iz adózást.
Az egész országon nyomaastó csendes-desség fekeeik és annyi tragikum, annyi fájdalmas, eredményné küli vesződség sir Wekerle bizalmsa rendeletében. A história tejjel és mézzel folyó Kanaánról tud, egy dúsan arannyal föl barázdált országról és ml, ahogy esténkint letörüljük homlokunktól a verejtéket, nem látunk mást mint ■egénységet És a Wekerle bizalmas levelének árnyékában egyszerre nagy perspektívákban tűnik elénk ennek az ország aak szomorú helyzete. Látjuk, hogy meg-fekftdte a nagy magyar földet valami ke-
serves meddőség és lsasan pusztulnak el az energiák, sorjában sorvad el a dolgozó milliók minden munkabírása. Egy evangélium él a vágyakban : a pénz utáni tisztes éhség.
Minden kisértés, minden vágyakozás: a pénz Az a kevés, ami nincs meg. Ami ott él a százezrek veszódségében ét> a nap nap ntán egyre vadabbul tépi meg a munkakedvünket. Ami ürt üt a közgazda-aág egységén, ami ntját állja a merészebb ivben való fejlődésnek, Es ahonnan aaijad minden szegényaégünk.
Ez az esztendő különösen nehéz esztendő. A nagy válságokat még nem hevertük ki és ha a kés nincs is a .torkunkon, azért minden porcikánkban ott érezzük a veszedelmet. A föld mostohán bánt el velünk. Kicsiny kamatot fizet. A nap tüzén aranyszínűre égett kalász ia ¿pp«B egy marokkal akadt csak, a termés erősen kiad. A Dunántul nyugoti megyéiben pedig épen az nap, mikor Wekerle pénzt kér, a kicsi termést is learatja a jég. Az ipar és a ke-reakedelem nem lábolt ki a régi betegségekből, és ha százszor elcsépelték is, de azért tán még sohasem volt olyan nagyon igaz a frázis: koldusszegény ez az ország.
Es éppen most jön a bizalmas rendelet, — mellyel a kormány a felgyü\'emlett adótartozásokat sürgősen akaija behajtani. Az Indokot akceptáljuk: a pénz kell. Olyan
kiadásokon ment és megy át a magyar államiság, hogy mindé» krajcárra szükség vau.
A pénzügyminiszter számokkal dolgozik. Es a számokat nem hatja meg semmi, féie siránkozás. Az államkassza üres, a dolgok továbbvitele nem tür semmilyen hósa-szabb haladékot, hát aki tartosik, az fizessen. De kell, hogy a ¿z4mok mögött ott legyen a méltányosság is. Ha már nem lehet d az államhatalom az adótartozások nélkül, akkor legalább legyen kiméletes és humánus a behajtáaban.
A balpárt obstrukcióra készül
Függetlenségi kormányt akar.

Insert failed. Could not insert session data.