Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
54.59 MB
2012-11-13 08:52:05
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
880
4495
Rövid leírás | Teljes leírás (1.78 MB)

Zala 1911. 172-197. szám augusztus

Zala - Politikai napilap
38. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Megjelenik minden hétkftxnapon
este I órakor.
h^Ml á> Hi 1"' V
MAO Y KANIZSA TELEFON-SZÁM 7K
n/Wutrta Abaki
Uéa fMW lllflf" 1
i lff U n 1JD K Ea Mm US S
i *TT- Un . W^.éwi. US .
m rum r«n a-.
m in 14— . - ÍM
EffH Mán ára « lm*.
>i i ni. >. ua ■■ - •■ - :
fV I Imi '
^j^Kr-POLITIKAI NAPILAP, asvus&üstJt
XXXVI11. évf. 172. szám. ^-^^Nagykanizsa, kedd 1911. augusztus 1:
Zala Hiriapkia^ló ét Nyomda Rt
Inkompatibilis városatyák
Nagykanizsa, julius 31. Mindig bajos dolog, ha a tör-vényhozás mulasztását a törvényhatóságok akarják pótolni. Nem mintha a városok és megyék bizottságai nem tudnának elég jó, az élethez simuló, okos törvényeket, jogi intézményekei teremteni, különösen, ha a maguk dolgairól van
in csinál az országban, mig a városok, vagy a vármegyék mind más és más itélö-tzögból fogják'Jöl a kérdéseket. Külön-külön gyakörla-tot folytatnak s egyik se bfztos. afelóL vájjon nem a másik csinálja jobban, igazabbán ?-
Egyik régi, elintézetlen ügye a magyar törvényhozásnak <r varosok törvényének megalkotása, hzra mu-lasztást akarják pótolni egyes vá-rösok' a maguk ttejébfll, amikor itt is, ottis, szervezeti reformokat csinálnak.
" "M"' fé^Vde^éséBB" "pont'áz^amr lyik a városatyák inkompatibilitási szóL Olyan probléma, amelyet hóna ideig nem tognak teljesen megoldani. Egész radikális megoldás az lenne: aki a város részére dolgozik, vagy szállít, aki a vá-rqpsal szerződéses viszonyban van, vagy pedig ily Viszony bah levő vállalat alkalmazottja: nem lehet városatya. Csakhogy ez a megoldás a törvényhatóságnak a legjobb, leginkább hasznavehető elemeit rekesztené ki. Ezt a paragrafust rá lehetne húzni a kereskedőre, Iparosra, a gazdára, akinek véletlenül a váróé kuncsaftja, — az építészre, sót a bankigazgatóra, akinek Intézete a városnak kölcsönt nyújt — Ez a mód. egyéb igazságtalanságai mellett azért is káros lenne, mert ép a szakértelmet vonná el, vagy ritkitaflá meg a törvényhatósági bizottságban, tehát azt az értékét, amelyre a közgyűléseken és a bizottsági tárgyalások alkalmával a legnagyobb szükség van.
A parlament Is megbánta a fényűzést, hogy egy tettzetós elv kedvéért azokat kizárta tagjai közül, akiknek közgazdasági tudására olyan nagy szüksége van; egy város törvényhatósági bizottsága még kevésbbé teheti ezt. Végre Is, ha valaki pontosan betartott szerződés mellett s köíflnség valamely Igényét kltlégry, még nincs korlátozva a közlgazgafts szabad kritikájában.
A másik megoldás az, hogy a várossal szerződései* viszonyban
álliTtöívényhatósági bizottsági tag nem vehet részt azokon a tárgyalásokon, amelyek öt vagy. a vállalatát illetik. Helyes dolog,' de voltakép nem uj. Eddigv&zJlttndőség kérdése volt,— amelyet többé-ke-vésbbé betartottak, már csak az illető szállitóK, vállalkozók vagy vállalatok érdekében. Hiszen' semmi" ereje, semmi hatása se lett volna az olyafi szónoklatnak, érvelésnek.
imamrÁI tiiien wiijf^ maa ja
OKIIClJt W IIU9C ICpC91IJIl|l> UJv£ !w
hetett volna érezni az érdekeltséget.
A tudósításokból nem derül kC hogy az inkompatibilis városatyák nem vehetnek részt az őket, vállalatokat illető tárgyalásokon, vagy pedig nem is lehetnek jelen? De.
akár Igy van, akár ugy, az inkompatibilitást nem gyomlálja ki telje-
sen a város KOztgazgaiásábóL — Mert lehet olyan formája Is az ösz-szetérhetetlenségnek, amikor a varosatya konkurense annak, aki a város részére szállít, vagy szálli-táni akár. S nem képzelhető el, — hogy az. inkompatibilisek véd- és dac-szövetség köttetflcTaz aki éidekelt, a tárgyaláson nem vesz részt, a másik azpnban igen és a maga. sz...

Insert failed. Could not insert session data.