Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
123.35 MB
2012-11-27 13:35:43
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1151
6105
Rövid leírás | Teljes leírás (1.82 MB)

Zala 1912. 173-197. szám augusztus

Zala - Politikai napilap
39. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


XXXIX. évfolyam.
* Nagykanizsa, 1912. augusztus 1. aMrttt.
_173. wám.
ndranta AIAKI
lhl|kM Milii
Egy Wtt. ...... IJO km.
FmjuKM . .. . ISO r Féléyre v, ..... Ti- .
Egén ívre . ... . , 14.— . Poatal ■IMilml:
Ejy h«r. .....\'1J0 laif,
Negyedévre • . . J • 4.50 M Félívre . ...... .
Efái Mii . . . . . 18.— .
Egyes wáw 6 fillér*
Eljegyzési ét e*ketcxi írtetüittk ■dija o InftM. ICács&actayiviMtáé 6 Hím—,
Surkesxtfaéf ú kiadóhivata t
NAGYKANIZSA^
KmIW»|II«« 1
Telefon-izám: 78.
egy mellékállomással.
Hirdetéseket és nyih-teret dijttbUut szerint vesx tel ! a kiadóhivatal.
kMitiírnk. báli Idmtttatúolc és magáijkaxleméiiyek soronkint 30 f.
jLAmplSi
POLITIKAI I^APILA^t^

A kanizsai rendőrség államosítása.
Nagykanizsa, juliut 31.
őrségeket?
Nem mai keletű e kérdés, amelynek tanulmányozására a belügyminiszter Pekdry Ferenc miniszteri tanácsost kfildte ki^ aki most sorra járja a vidéki rendőrséget s aki ez útjában legközelebb Kanfzsára is etjön/hogy tapasztalatokat szerezzen arról, mennyire vihető keresztül ez a föladat.
Nagykanizsának nem ielel meg teljesen a mai rendőrségi szervezet Ez bizonyos és hozzátehetjük — éppen azért kellene államosítani.
Hogy a rendőrség nem felel megr ennej^nem a vezetők és a tagok az okai. Hanem az, hogy némely tekintetben milyen elmaradt viszonyok jellemzik az egész ügyet Például, hogy harmincöt rendőr vigyáz huszonhétezer ember közbiztonságára. Ez olyan faktum, hogy megbénit minden egyebet A rendőrök mindent csinálnak sokszor, kivéve a rend őrizését. Még kézbesítenek is. Még pihenő napokhoz se jutnak.
Még a bejelenti hivatal helyett is ők izzadnak. Annyi a hiba, a baj, hogy mind elsorolni se lehet. Különben mindenről információt szerez Pekáry Ferenc.
Ha a közigazgatás államosításának :önyvtárakra menő irodalma van, érről a részlet-államositásról is iveket lehetne megtölteni. Itt a föntiek mellé csak néhány érvet mondunk el a kérdés aktualitása alkalmából.
A vidéki rendőrséget azért is államosítani kell, hogy teljesen független legyen azoktól, akikkel hivatása közben összeütközésbe kerülhet Lehet-e a rend* őrbiztos, fogalmazó, .\'vagy alkapitány teljesen erélyes és tárgyilagos, például egy olyan ügyben, amely egy városatyát, vagy annak közelállóját érinti, — amikor ennek a városatyának szavazatától függ az ő előmf"tele? Hiszen egyes városokban máris panaszok hallatszanak, hogy az ügyvéd-városatyák ez utóbbi minőségüket túlságosán kl-használják a rendőrség hatásköréhez tartozó ügyek megszerzésére. Ezt pedig az inkompatibilitás nem szünteti meg, csak a rendőrség teljes függetlenítése.
Az Is az államositás mellett szól, hogy igy az egész vidéki rendőrség egy testet formálván, abban sokkal főbb
terve és reménye van meg* az előmenetelnek és így ez a pálya a tehetséges, képzett elemeket sokkal jobban magához fogja vonni, mint eddig. A nyomozó szolgálatot pedig különösen tökéletesebbé teszi, nogy~az egyes vi* déki rendőrségek nem különálló szervek lesznek, amelyeknél szinte kollegiális szívességtől függ, mekkora ügyszeretettel teljesitik egymás - megkeresését, hanem katonai fegyelemmel ^torigozó, egységes intézményhez fognak tartozni.
Az ellenérvek, amelyeket általában az államositás elten szoktak fölhozni, a rendőrség államosítása ellen alig szólhatnak. Hogy az államositás a kormányhatalmat növelné és hogy ez azt „nemzetellenes" célokra használhatná föL A rendőrség különböző politikai időket élt át és a hivatása mindig egy maradt: rendet, biztonságot teremteni Akár hatvanhetes volt a többség, akárkoaliciós. A rendőrségek nem állhattak semtnö politika sz...

Insert failed. Could not insert session data.