Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
36.87 MB
2013-06-11 16:11:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1185
3355
Rövid leírás | Teljes leírás (810.17 KB)

Zala 1921. 025-047. szám február

Hiányzik: 41. szám 3-4. lap

Zala - Politikai napilap
49. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

49. évfolyam \\
a
mm
Nagykanizsa/ 1921. február 1. Kedd
» j t
Szerkesztőség és
a <
kiadóhivatal:

¿y&iiWJ 6 UfA» / •
Nyomda: j
Fó-ut 5. aiAm,

m\'f *
»t &
Megjelenik hétfő ki-vételével minden \' nap kora re*R«l.
25. szám
II t, -iüptxt JO

POLITIKAI NAPILAP

>tl .¿ifi? mr <
Előfizetési árak:
Itljkiikiikixkirifi,
yidákre postai sxilktliéuil
Bgy hóm ... 30 K Negyed évre . 90 ,,
l\'ólóvrc . . . 180 „
B*é»* évre • . 3é0
1
Egyes szám áia 2 korona
la«rkMK4il|l 4* kl«dóblr«t*ll UUton 7«. P0ts«rk«.»tő Ukása 71. — Nyomdai t.l.fon 117. •>.
Zalavármigye u] főispánja.
Budapestről jelentik, hogy a kormányzó dr.> K Jlbenschlág Bélát, Zalavármegye közbecsülésben álló alispánját ugyanezen megye főispánjává nevezte ki. Hétfőn terjedt el a kinevezés híre s az vármegyeszerte osztatlan ö.ömet okozott. Mindenki ugy Ítéli meg, hogy Kolbenschlág fólspánsága korszakalkotó lesz megyénk életében. Zalavármegyében éppúgy, mint az ország többi részében Is, még mindig forradalmi lünetek tapasztalhatók. Még mindig nincs megnyugvás, még mindig nagyok a kilengések, még mindig nem a konszolidáció utján haladunk. Különfélt alkotmányjogi kérdések kezdenek Itt is éket vrrnl a lakosság közé, kormánytól távol álló propagandák ütik föl fejüket, — azonkívül szemérmetlenül folyik a korrupció, az önzés, a vakondmunka. Az éraváltozás, a legnagyobb szükség volt, mert az előző állapotok ál-datlansága mindszélesebb kedvetlenséget keltett. Dr. Kolbenschlág Bélát annakidején a közbizalom emelte az alispáni székbe. Most, amikor a kormány bizalma még nagyobb hatáskört és hatalmat ruházott rá, i — föllélekzlk azvegész vármegye. Bizakodó hittel nézünk Kolbeq-schlág fólspánsága elé, — az ó nagy ké\\ pességeltól, széles látkörétól, — nemes llberálizrnusától, elszánt rhazaítesságá\'ól várjuk a megye szebb jövőjét, a nyugalmát, — a bünpörök, oktalan, vagy önző okokból eredő üldözések megszüntetését s az alkotó munkára való áttérést. "Tudjuk, hogy ilyen nehéz időkben erre a díszes hataJml polcra alig jutott még valaki. De rr Ismételjük — ismerjük Kolbenschlág főispán nemes elveit, kivételes képességeit, , a legszebb értelemben vett keresztényi érzelmeit s ezért osztozunk a vármegye ünnepi örömében, hódolattal köszöntjük főispánunkat magas tisztségében s buzgón kérjük a jók Istenét, hogy adja előzetes áldását működésére.
A *zorkesxt<fsóit felelős:
TÓTH ZOLTÁN főszerkesztő

HIRDETÉSEK DÍJSZABÁS SZERINT
sa
Apponyi tárgyalt Andrássyval.
Budapest, jan. 31. A magyar belpolitikában Apponyi Albert gróf egyelőre semminő irányban nem foglal állást mindaddig, amig a jelenlegi helyzetről alapos tájékozódást nem szerezi
Budapest, jan. 31. Apponyi Albert gróf tegnap délután felkereste Andrássy Gyula grófot és vele a politikai helyzetről hosszasabban tanácskozott.
Megállapodás még nem történt és csak • tárgyalásokat folytatták. A tanácskozások ac uj pártalakulással, a pártviszonyok uj átcsoportosításával függtek össze.
Kubinek a politikai helyzetről.
Budapest, jan. 31. Rubinek Gyula, — aki hosszasan tárgyalt a miniszterelnökkel a politikai helyzetről — igy nyilatkozott :
— Nekünk egyáltalán nem sürgős a királykérdést kiélezni, mert Benes nyilatkozata megvilágította, hogy milyen kényes ennek a feszegetése.
— A királykérdésre majd csak akkor térünk át, amidőn az alkormányrevizió kapcsán a törvényhozás egyes faktorainak egy máshoz való viszonyáról tárgyalunk.
— Kisgazdapártban valószínűleg az a felfogás ke...

Insert failed. Could not insert session data.