Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
88.08 MB
2013-06-11 16:16:25
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
776
3697
Rövid leírás | Teljes leírás (908.78 KB)

Zala 1921. 073-097. szám április

Zala - Politikai napilap
49. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

. 49. évfolyam
Nugykniilzaa, 1921. április 1. Péntek
73. szám
r
i . in»dn*íLj_
Szerkesztőség és kiadóhivatal :
Hőut 15» jiám.
/;-Nyomda:,/ .
P<5-ut 5. * x A itt.
Megjelenik hótfő ki-Tételével minden nap kora reggel.
POLITIKAI NAPILAP
<t
\' ......i: .. • •»:. i..; ,-,Trr;r
Előfizetési árak:
Helyben háshox hordva,
ridéire postai uótkftldhsel
Hgy Mra ... 35 K Negyed évro .100/ „ l\'élevrc . . • \'¿00 „ Hgéi* óvre . . 400 „
Egyes szám ára 2 korona
» » » .. V *
li«rkefitfH(l U kladóhlr»UII t.l.foa 76. Pő.«.rk..»t« iKkáNtl. — Nyomdai UUIom 117. Wm. MTíh riíiiini iifíiifÉlfi ■íiííbíii i ni—iiiiiiiii i ..
ffü7ti nrraMiiun in.mii .............. f \\i
A »MrkMStltért fololós:
TÓTH ZOLTÁN K.zerkeszt« k HIRDETÉSEK DÍJSZABÁS SZERINT
liiiii iiMiiTn^ll\' a ir~"\'"""iir ír\'Tiiii iní""*\'! Vi i*i ríjfi l i <i ílüí ■ *iii"n Ti ■ III II f! fi M TTífcl í rí il iííii ^í\'i f Tfü ií\'^ fj EUIlL.Tlff
Jk nemzetgyűlés mai ülése előtt.
Nagyatádi Szabó higgadtságra inti a kisgazdapártot. — Nyilt ülésen tárgyalják az eseményeket. — Szmrecsányit lemondatták az fcbredők elnökségéről.
Budapest, márc. 31.. A nemzetgyűlés holnapi rendkívüli ülésére való tekintettel* ma este a kisgazdapárt intézőbizottsága és a kereszténypárt vezetősége külön-külön értekezletet tart, amelyen egyrészt a fölszólalókat jelölik ki, másrészt taktikájukat beszélik meg. A kormány álláspontja még ismeretlen.
Teleki még nem érkezett vissza Budapestre. A kormány tagjai jövetelét a mai nap folyamára várják. Nagyon valószínű, hogy érkezése után ha kell még az esti órákban is minisztertanácsra gyűlnek össze a kabinet tagjai.
A miniszterelnök kíséretében érkezik Budapestre Gratz Gusztáv külügyminiszter és még egy-két politikai személyiség is.
< Ami a holnapi ülés lefolyását illeti, a kisgazdapárt nagyatádi Szabó befolyására igyekezni fog a legnagyobb önmérsékletet és higgadtságot tanúsítani.
A kereszténypárt vezetősége a legszívesebben zárt ülést szeretne holnap. A házszabályok azonban a sürgős ülés összehívására akként intézkednek, ,hogy az csak nyilt ülésen indokolható meg. A kisgazdapárt nem ragaszkodik a zárt üléshez, mert az a véle-
ménye, hogy a szőnyegen fekvő ügy természete olynn, hogy kívánatosabb azt nyilt ülésen teljed tárgyilagossággal és nyugalommal tárgyalni.
Budapest, márc. 31. Az Ébredő Magyarok Egyesületének vezetősége kedden este ülést tartott, amelyen többen szóvá tették az Egyesület elnökének, Szmrecsányi Györgynek politikáját, magatartását és azt a felfogást hangoztatták, hogy Szmrecsányi ténykedései az Ébredők további jövőjére káros kihatással lehet.
Mindezek alapján határozati javaslatot fogadtak el, amelyben a vezetőség állást foglal Szmrecsányi elnöksége ellen.
A javaslatot közölték a kisgazdapárt vezetőségével, ahová Hcrkcly Tibor* vitte el az erről szóló jgyzökönyvi kivonatot. •
Szmrccsányi — a „Magyarország" értesülése szerint — e határozat alapján bejelentette az egyesület elnökségéről való lemondását.
Budapest, márc. Holnap a Házban az összes pártok vezetői a kormány tagjaival együtt közös értekezletet tartanak; fc* ütés előtt, amelyen megbeszélik a teendőket.
A kereszténypárt hangulata enyhült.
Budapest, márc. 3JL. A kereszténypárt magatartásából megállapítható, hogy a válság belső politikai vonatkozásban lényegesen enyhült és a Teleki-kormány lemondása, vagy részleges kicserélése nem fog bekövetkezni.
A nemzetgyűlés holnapi ülésén valószínűleg felszólal Hentz Károly, Kovács J. István, Ereky Károly, Balla Aladár és gróf Andrássy ; Gy...

Insert failed. Could not insert session data.