Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
102.94 MB
2013-06-11 16:37:40
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
890
4187
Rövid leírás | Teljes leírás (1.03 MB)

Zala 1921. 197-221. szám szeptember

Hiányzik: 205. szám

Zala - Politikai napilap
50. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:



50. évfolyam

Szerkesztőség és
kiadóhivatal t N ut 15. itin
Nyomda:
F6-ut 5« ii&m,
N*ghftulxi?a, 1921. szeptember 1. Csütörtök 197, Mám

Megjelenik hétfő kivételére! mhulcii nap kór« rc^j^cl.
■ «!
1____■ ■■
POLITIKAI NAPILAP
MM
«»erkc.MA»^! ii kUtfóhlvAUtl UUfon 71 PőftvorkeifttA Imkáim 71 Nyománi teUfon H7.
Kószorkcsatf ;
TÓTH ZOLTÁN
MMMMM«W
Tár*5xcrlí&s*t<5 :
Dr. HIRSCHLER JENŐ
v Előfizetési ¿rak:
Htljbu hiikn kirin
? idíbi postai uélk&ldéutl
Hgy hóra . • . 35 K
Negyed évre • 100 M
Félévre . í . 200 „
-Bfé»* érre . . 400 ,
<\'» itt
Egy es sxám ára

Hirdetések délután 5 érái* vétetnek fel dljassbis eierlnt.
1 " t

A nyugati események a kormány helyzetére ís; kihatással vannak.
H.
M
4 . » t ~ •«">
ÍVjA >
Ma dönt a párisi nagyköveti tanács Nyugatmagyarország kérdésében. — Az első zónában csend.*— Kommunista hazugságok.
«i •.« nwi " "
Sopron, aug. 31. Az osztrák kommunisták ugy akarják megbontani Nyugatmagyar-ország egységes lelkesedósét, hogy a nép között azt a hirt terjesztik, hogy Budapesten elrendelték az általános mozgósítást és Nyu-gatmagyarország területén már megkezdődött a sorozás.
Huber János nemzetgyűlési képviselő a helyzetről ezeket mondotta :
— Ha nem sikerül megtaitani Sopront, akkor magyar politikát folytatni a történtek után rendkívül nehéz lesz, mert minden magyar mo/galmat el fognak söpörni. Nyugatmagyarországon utazni csak vasúti igazolvánnyal lehet, a nyugatmagyarors/.ági falvakkal semmi telefonösszeköttetés nincs, mert az ottlcvő felkelők a telefonhuzalokat szétrongálták.
Szombathely, aug. 31. Az átcsatolásra ítélt Vasmegye területén teljes nyugalom uralkodik. Az osztrákok részéről még megszállva tartott két községből, Gyanafalváról és Rábaszentmártonból is az osztrák csendőrök az esti órákban kivonultak és osztrák területre mentek át.
Sopron, aug. 31. A magyar katonái és
Mit mondanak az osztrákok?
DM
•¡polgári hatóságok által kiürített területekről a lakosság nagy tömegben menekül és a magyar hatóságoktól kér védelmet a gazdátlanul maradt területeken mutatkozó anarchisztikus állapotok ellen.
Budapest, aug. 31. Politikai körökben feszült érdeklődéssel lesik a Nyugatmagyarorszógról jövő hireket. Nem tartják kizártnak, hogy az események a kormány helyzetére is kihatással lesznek, de ha fca kormány formálisan fel is ajánlja lemondását, gróf Bethlen miniszterelnök és minisztereinek legnagyobb része feltétlenül a helyén marad. A kormány egyelőre várja az ötös tanácsnak a budapesti antantmisszió-megbizottakho» érkező utasitását és ennek vele való közlését.
A kisgazdapárt este 7 órakor bizalmas megbeszélést .tart és ezen elsősorban a nyugatmagyarországi kérdéssel foglalkozik.
Bécs, aug. 31. A cseh hadsereg tekintélyes része most tart nagygyokor latokat a Felvidék határán teljes hadi felszereléssel»
Figyelemreméltó, hogy a Narodny Listy szokott éles magyarellenes iránya ellenére nem foglal állást Nyugatmagyarország kérdésében. A lap hallgatását azzal magyarázzák, hogy a st.-gennaim békeszerződésben Nyugatmagyarorsfcág Ausztriának való odaítélését Kramarsz dr. ellenzésére határozták el.
Rajics az SHS. kormánynak a követe a Neues Wiener Journal munkatársa előtt ugy nyilatkozott, hogy információ céljából kormányához fordul. Nem kétséges azonban, hogy a belgrádi kormány teljesen csatlakozik a kisantant lépéseihez. Az ügy további fejtődése azonban a követ véleménye ...

Insert failed. Could not insert session data.