Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
112.22 MB
2013-06-11 16:40:20
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
796
4454
Rövid leírás | Teljes leírás (1.1 MB)

Zala 1921. 222-247. szám október

Zala - Politikai napilap
50. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


50. évfolyam
Szerkesztőség és
kiadóhivatal: Fő-at 15. nin
Nyomda t
Pő-ut 3. aiAa.
Megjelenik hétfő kivételével tuínden nap kór» reggel.
Nagykanizsa, 1921. október 1. Szombat
■■BÉBEÉÉBilMÉ^Mla
H

POLITIKAI NAPILAP
S*«rfcosC04*cJ «» kiadóhivatal! tili(on TS. Pd»»«rke«*tfl lakása 7L Nyomdai ««Ufón UT.
■WSBfS
FŐj*orkos«tó ;
TÓTH ZOLTÁN
masf.
IjiJM
Támi«rk«astő:
Dr. HIRSCHLER JENŐ
222. szám
□.rá, . Jüi
Előfizetési árak:
Hilybia kíxhoi kordra
ridftr* postai irítktUdixul
H/cy hóra . . . 35 K Nogyqd évrs . 100 M Fdlévr© , . . 200 , Hgéss évre ♦ , 400 ,
—* < :*.>>*
á
G^ycc szám ára 3 koron«
Hlrd«Ua»k áélntin S érái* vétetnek f«l dJJaxabáa n«rlat,
Pécsett bont zászlót a többségi párt.
A miniszterelnök pécsi utazása. — A baranyai választások. — Ma este fontos minisztertanács lesz« — Nyugatmagyarország sorsa* —
A kiviteli panama.
Budapest, szept. 30. Az egysége» párt gondolatát mint a kormányzópártok, mintáz intézőkörök elvetették ég helyette feltámadt a többségi párt terve. A miniszterelnök törekvése tehát, hogy a kormány mögött fegyelmezett, zárt, kompakt pártot lásson, nem szűnt meg. Bethlen, bár a maga részéről a tárgyalásokat nem indította meg, mindenkor élénk figyelemmel kiséri a tárgyalásokat, melyek e tárgyban most már a pártok vezetői-nek mellőzésével folynak. Illetékes helyen erről a következőket jelentik ki:
— Ugy látszik, a kormányzópárt megalapításának gondolata olyan mélységből ered, hogy most már nem kerülhet le többé a napi* rendről. Az uj alakulás feltétlenül demokrata lesz és abban Nagyatádi, részvétele alapfeltétel. Az uj párt zászlóját az eddigi tervek szerint Bethlen István \'¿ontaná ki Pécsett az október 9-ikl- népgyűlés keretiben, de erre csak ugy kerülheV a sor, ha a külpolitika megengedi, hogy a miniszterelnök eltávozzék Budapestről.
Hivatalos helyen különben biznak a többségi párt megalakulásában, bár a kereszténypárt tegnapi intéző-bizottsági ülése után ugy látszik, hogy ezt a pártot nem vezérek, hanem közkatonák fogják megvalósítani. A kereszténypárt intéző bizottsági ülésén ugyanis szárAos szónok részéről bizalmatlanság hangzott el Bethlen miniszterelnök kül- és belpolitikája ellen és ennek kapcsán kijelentették, hogy a többségi párt megvalósításának idő pontját nem tartják aktuálisnak. Ez történt délelőtt. Délután áronban a párt tagjainak másik része tanácskozásra gyűlt egybe a disszidensekkel* és a kisgazdapárt néhány tagjával, hogy a többségi párt programját megbeszéljék. Ennek az értekezletnek tagjai kijelentették, hogy vezetőségük egy-két ember kivételével megelégedéssel nézi a dolgokat és azt sem bánják, ha a\' kereszténypárt másik része nem csatlakozik az uj alakuláshoz. A kisgazdapárt vezetőinek érről a tárgyalásról nincsen információjuk, igy tehát ma még annak esélyéről nem tudnak véleményt mondani! Meskó Zoltán erre vonatkozólag a kő-vetkezőképp nyilatkozott:
— Ezekről a tárgyalásokról semmit nem tüdők. Az egész alakulásról csak azt mondhatom, hogy a többségi párt főkelléke a nemzeti demokrata eszme kell, hogy legyen. A kereszténypárt határozatát aláírja a ml pártunk is. A nyugodt kormányzás biztosítása a legégetőbb kérdés, mert csak il^eg körülmé-
nyek között lehet ügyet megoldani.
nyugatmagyarorsiági
A baranyai választások.
Tegnap Budapestre érkezett Szabó József képviselő, aki a kereszténypárt megbízásából lennt járt a baranyai választó kerületekben: A párt jelöltjeinek választási kilátásairól a kővetkezőket mondotta:
— Tény, hogy a baranyai választó kerületekben eddig kisgazdapárti hangulat uralko...

Insert failed. Could not insert session data.