Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
46.17 MB
2013-06-24 11:01:36
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1545
5110
Rövid leírás | Teljes leírás (1.02 MB)

Zala 1922. 001-025. szám január

Hiányzik: 1. szám 1-2. lap

Zala - Politikai napilap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


mi j«»u<r 1.
Előfizetési felhívás.
1922. évi január hó 1-én a „Zalá"»ra uj előfizetést nyitunk, Előfizetési áraink — dacára az elmúlt héten uiból 25°/0-kai drágult munkabéreknek, melyhez járulnak a folyton emelkedő papir- és festékárak, a szerkesztőségi költségek, a telefon stb. dijak felemelése — a régiek maradnak, hogy ezzel is kifejezzük legméluebb hálánkat t előfizetőinknek és olvasóinknak azért a meleg pártfogásért, amely-lyel lehetővé tették, hogy a „Zala" 51-ik évfolyamába léphessen.
Előfizetési áraink helyben házhoz hordva, vidékre postán küldve :
Egész évre . . 560 korona
felévre ... 280
Negyedévre . . 140
Egy hóra . . 50 Egyes szám . . 3
A „ZALA" kiadóhivatala.

M
U
»
HÍREK-
— *
Lapunk t, előfizetőinek, hirdetőinek, olvasóinak éajóbarátai-nak boldog i^jévet kívánunk.
1922. ~~
Uj szám, uj remények és bizonyára uj csalódások, uj megpróbáltatások. Már csak ilyen az emberi sors, különösen ha magyar emberi sors. Az idén még semmi esetre se remélhetünk a magyarságnak boldog uj esztendőt. Az ország megcsonkítása begyó-gyulatlan seb, mely égeti, tépi a lelket. Ezenkívül a múltba merült 192Hk esztendő egész sereg félmunkát, megoldatlan problémát hagyott örökségül az uj esztendőre, amelyek még sok nyugtalanságot, szenvedelmet fognak támasztani az egyensúlyát vesztett magyar lelkekre. Nem várjuk 1922-tfil, hogy a boldogság révébe vezesse a nemzet hajóját s csak azt kérjük hő imával a magyarok Istenétől, hogy enyhítse meg a magyar lélek szenvedéseit s vigye közelebb a konszolidációhoz a magyar hazát 1
— LobogÓdlixbsa a város, A mai
nap igen nevezetes dátum Csonka-Magyar-ország történetében. Ma történik az első lépés az integritás felé. Sopront nyerjük ma vissza, melyet már a maguk javára könyveltek kíméletlen szomszédaink. A soproni népszavazás ismeretes eredményének végrehajtása a mai nap. Egyszerű, száraz diplomáciai aktus a nemzetközi életben, ragyogó ünnep, fényes győzelem a mi számunkra. A nevezetes nap emlékét azzal ünnepli meg Nagykanizsa városa, hogy lobogódiszbe öltözik. Minden háton nemzetiszínű zászlók hirdetik a magyar színeknek ezt a legújabb, természetes győzelmét.
— Klfosxtották a szeatbslázsl templomot« A közeli Szentbalázs község templomába tegnapelőtt éjjel ismeretlen tettesek behatoltak s azt a szó teljes értelmében kifosztották. Elvitték az összes templomi kegy-Izei eket, ftöt még « misemondó ruhákat, oltárterítőket Is. A kár Igen nagy. A csendőrség erélyesen nyomozza a tetteseket.
Hisasaág. Dr. Deck Dezső ügyvéd és Kohn Mariska házasságot kötöttek. (Mindon külön órU*Ués helyott.)
ZALA __
Három hónapot k«p*tt Koloaa-▼Arl UtUHn. A nagykanizsai törvényiek büntető tanácsa tegnap hirdette ki az it«e-tet Kolozsvári Ödön rágalmazás! ügyében. Az altós iránt szokatlanul nagy volt az érdeklődés. A törvényszék Kolozsvári Ödönt nyomtatvány utján elkövetett rágalmazásért és hatóság előtti rágalmazásért összbüntetésül három hónapi fogházra és összesen 4000 korona pénzbüntetésre Ítélte s az ítéletnek hirUpi közzétételére kötelezte. Dr. Szabó Lajos főügyészhelyettes súlyosbításért, — a vádlott fölmentésért, esetleg enyhítésért fölebbezett. Valószínű, hogy a példás ítélet visszaszorítja sötét odúikba a kuvikokat, vakondokat, az aljas becsületrablókat, ukik csak azért nem juthattak még Kolozsvári sorsára, mert gyáván, alattombon, a kulisszák mögött folytatják aljas üzelmeikct. Dc rájuk is sor kerül.
— Ax Irodalmi éa Művészeti Kör
xaaakara hétfőn, 2-árí este 8 órakor értekezletet tart. Az ügy fontosságára való tekintenél az össze« tagok pontos megjelenését kérem. Értekezlet után re...

Insert failed. Could not insert session data.