Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
109.43 MB
2013-06-25 09:36:08
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
863
4196
Rövid leírás | Teljes leírás (1.13 MB)

Zala 1922. 049-074. szám március

Zala - Politikai napilap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


51 évfolyam
Szerkeiztóiéy éi kiadóhivatal:
P ö-a t il. ii&in
Nyomda:
P ó-b t I. »iám.
M*fl«i«atk hétfő kl véttléril mbdn
Lom reggel.
Egyes szám ó,ra 4 korona.
Nagykanizsa, 1922 március L Szerda
■ní ií »~■ ~aj
CTCTCI Í -
1L"ülJÍ\'il.
lMrkMil«ié|l 4« kUd«*l?«t*lt UUto* ff. NMMl«utl UkA«« TI. Hf «Mini I«I»I»b 11?.
POLITIKAI UAPILAP
Ffl»*«rke«*tó;
TÓTH ZOLTÁN
¡LLUJÜ 2
Dr. HIRSCHLBR JENŐ
1 - >...... ."VI..-
\\9. szám«
Előfizetési árak * (!•/• Mrialal ítévil •«y«t(>
Bilyhu kiiku hirivi
fidíkn poxlti ixéiktidéu 1

H/(y hóra . . . 75 K Hegyed érre 200 , PélÓYre . . .400 „ Bgés* évre » . 780
SfjM nán Ari 4 K
Hlrdatéaak délután ft éri!« vé-tatnak fal dlj.sabáa »martat.
A kormánypárt intéző bizottsága tudomásul vette
a választójogi rendeletet.
A kormány magár« vtul a (•Itlöuégftt. — Ax egységespárt értekezlete.
Budapest, február 28. Ax Intéző bízott-•ág üléséről kiadott hivatalos kommüniké a kővetkezőképpen hangzik:
Av egységespárt Intéiő bizottsága ma (félelőtt ülést tartott. Az ülés megnyitása után Bethlen minisztereinők bejelentette, hogy a párthatározat értelmében- Gömbös Gyulát felk érte az ügyvezető elnöki tisztség vállalására. A kérésnek Gömbös Gyu\'a eleget tett. Az intéiő bizottság a miniszterelnök bejelentését tudomásul vette. Ezután az üresen hagyott társelnöki állásra Perényi Zsigmond bárót választották meg. Az intéző bizottság üresen maradt tagsági helyeire Leiss Vilmos bárót, Károlyi Imre grófot és Almdssy Lászlót hívták meg. Ezután Gömbön Gyula ügyvezető alelnök ismertette azokat a szabályokat, amelyek a pártszervezésre vonatkoznak. Az intéző bizottság az előterjesztést lényegtelen módosításokkal elfogadta. Ezután következett a tagfelvételi bizottság megválasztása. A bizottság tagUívi Bethlen litván grófot, nagyatádi Szabó Istvánt, Mayer Jánost, Gömbös Gyulát, Fáy Gyulát választották meg. A tagfelvételi bizottság előadója Ráth Sándor, a párt igazgatója. ~ .
Mindezeknek elintézése után Bethlen a kormány választójogi rendeletét ismertette a bizottsággal.
— Újból kifejtette álláspontját a nyilt és titkos szavazás kérdésében és leszögezte azt is, hogy amennyiben itt egy kormányrendeletről van szó, a rendelet minden intézkedéséért a kormány viseli a teljes felelősség ret, a pártot semmi felelősség nem ter-heli. N em akarja kényszeritenl a párt tagjait arra sem, hogy a választási agitáció tartama alatt a kormány álláspontját képviseljék, mindenki szabadon nyilváníthatja né/étét a választójog jövő megalkotására vonatkozólag.
— Ez o választójogi rendelet a nemzetgyűlés összehívására szól és az uj nemzetgyűlés leghivatottabb megállapitani, olyan végleges választójogi törvényt, amely az ország jövő érdekének legjobban megfelel.
A miniszterelnök beszédére nagyatádi Siabó István reflektált. Majd rövid érdemleges vita kezdődött meg, \'amelyben ugy a nyil», mint a titkos szavazás mellett foglaltak egyesek állást. Ezekre a felszólalásokra -válaszolt záróbeszédében Bethlen és újból közölte a bizottsággal, hogy a választójogi rendeletért a kormány felelős, annak Intézkedésébe a párt tagjai nyugodjanak bele.
Az intéző bizottság a kértlés felett határozatot nem hozott, mert egy közbevetett indítványra kimondták, hogy a miniszterelnök előterjesztését nem tekintik vádkérdésnek.
Az intéző bizottsággal Bethlen megismertette a pártnak a magyar nemzethez intézendő kiáltványát. A kiáltvány végleges megszövegezésével as intéző bizottság egy szűkebb bizottságot küldött ki, amelynek
tagjai lesznek Schandl Károly, egri Nagy Já nos, Dömötör Mihály, Meskó Z...

Insert failed. Could not insert session data.