Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
48.05 MB
2011-09-09 14:14:02
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1444
7373
Rövid leírás | Teljes leírás (615.49 KB)

)tirtimiAM«
Vi»ti>i»-4p*\'*t\' Fiwkti mSp kö.,Y-t UmktdMbn.
4 uarkMXAnl 4rt*kMii lábat upu-Itat J. »• ári kfat.
jj, jiitíi»nJö » lap aulltmí riatéra nuUoaó aisdaa kitaUmny.
ja»dOhjV»t*l
v iroJUÍa4ptll«t :/ .í í«m íbmji Muy? tanak^iáaa Helyközi fettfon 103. Mim.
Harminczadik évfolyam 10 szám.
Z Á LÁ
Politikai iap.
Megjelenik ..NAGY KANIZSÁN hetenkint kétszer: vasárnap t csütörtökön.
BUlla
bén ém
rétim
KtfjUM*
* t«u
• únai
S/ilMr patittora 40 ÚlMr
íltAaaMak. Talamint ■ klráaataatn rómtkoaAk /íaeM Fílíp UojiMwi irfWkt iHéaaadA.
MmanMtleá Uratok eaak ii Mi Cacadtauik ai.
Ipaa
érm M HIMr.
Nagykanizsa. 1^03
felelős sitrki\'tztc: ^xalaf Haarfar SziruiiMtart: Hrvraa LaJ.ia

Vasárnap lebruar 1.
Társadalmunk.
A vallást, a liumanismus bárrpint igyekszik is pótolni, nem tudja. A test-vénség, a szövetkezés, az egyleti élet csak lazán tartja össze a társadalmat. Hiányzik az erő, a hit ereje, mely a szeretetben megnyugtatta a kedélyt, s. édes álmokba ringatta a vakon hivő embert.
A fejlődött egyleti élet, a bumanis-mus nem ir, nem balzsam az elvesztett hitért, pedig mennyit helyet torit, menynyit pótol. A céhek, a forrni megtalálják benne modern feltámadásukat; a nemzetközi társulatok,. a vallásos egv letek, a jótékony év népnevelési egy letek, a tudományos társulatok, árva házak, népkonyhák nem a humanismus, a testvériség, a szeretet lakóházai-e ? Hogy megszüntessék a nyomort, terjesz-szók a műveltséget, s kellemesebbé tegyék a társadalmi együttlétet ?
Csak Nagykanizsán 52 egyletet számlálhatunk össze ; s van-e haszon belőle, hogy számuk napról-napra nő ?
A társadalom nem érzi azt, mert minél inkább szaporodnak a javak, annál inkább vesztenek beosükből.
Azelőtt a takarékpénztárakat ugy tekintették, mint a leghasznosabb gazdasági intézményt, mely a kis adóst kiveszi a farkas körmei közül.
Ma mit látu ík ?
A farkasvmaga eszi meg a kis meg a nagy adóst is, s egy vállalat, jótékonyság helyett: haszonra, üzletre, a jó intézmény üzleti nyereségre dolgozik, s "pusztítja a földbirtokot, eszi a népet drága kamatjával, hogy a részvényesek, akik nem dolgoznak, a verejtéken gaz dugodjanak. -
Jók a találmányok, a börze is öo-i magában,, mely a keresletet a kínálatot ; összpontosítja ; de mivé lesz ex a spe-\' kulació kezében ?
A vám- és cóh eltörlése fellendítette az ipart ós kereskedelmet, el.térbe tol-\' Iák a termelőt, de a nagy tőke, a kar* tel, u ring Jetepari a kis ipart. Lábra ; kapott a szédelgés. A megnyílt hitelben az áruk potom pénzen eladatnak, s a fonvegető gazdasági válságban felborul az egész : kereskedelem, ipar, áru és hitel. v.
Az aranymezek csak lenyomják a pénz értékét, s felemelik az élelmicikkek árát, de a munkás élete, bár a bér emel-\'kedett^oem lett jobb, mert az élelmicikkek drágábbak lettek.
Ki nem hitte, hogyha mindenország azt termeli, ami részére előnyös — boldog lesz! S mit látunk ? A nagy kereskedő a kormányokra való befolyása által vámokkal megakadályozza a kivitelt, a a kevésbé müveit népeknél a
versenyt — saját hasznukra — a mér-i téktelenségig emelik.
A külsőségekben visszaállítva látjuk imindazt, ami embert azelőtt törvényesen | lenyűgözte Most az egyen őségét az által | akarják kijátszani az emberek, a a különbséget kimutatni a régi korlátokat, j kaszt-szellemet fentartani, hogy oly " | nagy luxust űznek lakásban, öltözékben, | szeretőkben, rendjelbn, cimkórságban, j sportban,lakomákban,cselédségben, hogy I a, főúr mellett eltűnik a kereskedő; a a bánkiíí ugy jár jukker-fogatán, fogadj I játszik a turfon nagy szerepet, hogy a I kisbirtokos a maga négy lovaval meg-bőd il"az irigységtől.
Az egyleti élet is termi káros gyfi> I mülcseit. bár a legszebb társadalmi eré-j nyek fejlesztői, s ma odajutunk, hogy {a szegénységet enyhítve,...

Insert failed. Could not insert session data.