Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
29.75 MB
2011-09-09 14:16:53
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
826
5942
Rövid leírás | Teljes leírás (702.04 KB)

Harminczadik évfolyam 27 szám.
Vin>«lii»-*Ptt,t,i H«ok»l ftltp kG»;rt-kanak «4Mbu.
I i»erk»ntóT«l>írt«keinl lekét upoa-
Unt d. n. 4—1 4r» kfat.
]Ja InUmndS a l»p mlltml részire Toutkeai minden ktaleainj.
ItoMUnMl: TtmbiaiplM i físehel Fülöp k«uj»
iiflilidlM.
Hely kit i telefon 103. a* ám.
ZALA
Politikai lap.
Megjelenik WA6YKAMIZSAH hetenkint kétszer: vasarnap s csátfirt6kd«.
Uifl.tlMl tMk
lt«u hn .......lt ka
FMérra ...... • km*
Vogj«dim...... I kareat
Hjriltttr pMátMn 40 (illír
IIHaUnk, Tmlusint 1 kiriMtakn nutkaaék Plnkd F»18g ktnjnkerM kedfaib* inti
Bimmutln levelek cuk InMrt Ina bál fiftiuuii ti.
krw uta Ara N HIMr
Nagykanizsa. 1903
Felelői szerkesztő: ftxalay Maadar Snnnitdin: VlrvMa Li^Jw.
Csütörtök április 2.
Kavargás
Jár ud k-k el ü a k most egymás mellett, bizalmat an, fürkésző arccal.
Egyik-másik gyorsabb iramlással surran tova. Ezek az ügyesebbek Vy • % s; A türelmetlenek könyökkel ftkjeTP maguknak utat Ügyesség, élelmesség, ravaszság vagy erőszak vágják a szé-j lesebb nyomokat. Elsöprik útjukból al gondolkodó bölcieség, a tartózkodó sze-1 rénység, a türelmes erő, a magában nem\' bizó tehetség, az álmadozó idealizmus1 lehetetlenjeit.
Forrong, kavarog a nagy ember társadalom. Hasonlit.egy hatalmas üsthöz, melyben sokféle anyag\'veeryüléket, különböző rokon é* nemrokon elemeket; forral a kísérletező vegyész.
A társadalom rengeteg üstjét heviti erősen a pihenést nem ismerő örök erő, I a szakadatlan mozgásra ösztönző, hevitő! tüz: az élet; mely folytonos tüz-próbába hajszolja a haladásra teremtett lényeket i A bátrak, ügyesek, élelmesek játszva | futnak át rajta; mulatva kéjelegnek1
lángjaival. A félénkeket, a fölötte-gon-aolkodókat nyomorultakká pörzsöli.
Azoknak üdvösség, ezeknek kárhozat.
Mennyország és pokol: más Ítélettel | más birói bölcseséggel mérve, mint a| tyilvUági ; ahol a hit szerint az életnek j tatása lészen ugyan, de "teljesen igazságos mérték szerint.
Ez az egyetlen fórum, ahol legalább a hit igazságot igér.
£3 mi ebben a rengeteg nagy üstben, melynek ember-társadalom a neve, s melyet az élet tüze hevit, még sem erre az igazsággal mérő, igazságot szolgáltató fórumra függesztjük tekintetűn ket, hogy annak igazságos mértékét akarnók érvényesíteni itt, a mi földi létünk öntudásos bizonyossága folyamán; hanem izzva, forrva, kavarogva, elemekre szakadozva, uj meg uj alakulatokba töníörülve, ballagunk, megyünk vagy rohanunk egy égy buborék, egy-egy jelszó után, amiről azt hisszük erősen, hogy abban és csak egyedül abban rejlik a mi lázasan keresett kincsünk: az igazság.
A buborékok, a jelszavak, ott úszkálnák egy-két pillanatig a felszínen; aztán kisebb-nagyobb pattanással szétesnek, alakot cserélnek.
Buborék buborékot, jelszó jelszót < követ.
Az üstben uj eszmék, nj irányelvek érnek, sietnek a felszínre. — Mi pedig várva, remélve lessük, hogy aszivárvány bét seinében játszó buborékoknak me-lyikéből pattan ki a megváltást hozó j igazság.
Fájdalom: csak levegő, elhaló hang, | üres frázis válik ki és jut fólszinre az j elemek, az alakulatok sistergő, szaka* jdatlanul izzó kavargásából.
Ugy kell lenni, hogy szinte kétségbeejtő messzeségre távolodtunk az tísz-1 menytől, mely emberfölötti tökélylyel, 1 fönseggel alakult ki az örökké ka-| vargó, a valódi célt egyetemlegesed soha meg nem látó emberiség megváltása gondolatán csüngő nagy-lelkek eszme világából.
A formák, a külsőségek hatalma megszédíti a nagy tömegeket és eltemeti
TÁRCA.
Huszonöt.
(Íródott 1901. november
.^•án.)
JS rossz világban ninet biztosb tlolug A tzómndl — mtly fölmér teret, Itiöt, Mely megmutatja fitty gyortan forog Kimért időnk, s rtlünlc együtt a föld. Ee rditk oltatta, hajh, hogy mennyit éltünk tJrök mementó: „véget lény rogy ember44 SarJc...

Insert failed. Could not insert session data.