Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
50.95 MB
2011-09-09 14:35:36
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1131
5895
Rövid leírás | Teljes leírás (635.81 KB)

Harminczadik évfolyam 53 szám.
tiHkmtlati
varai ái-»t»i«i. r»;«p k»ij»-
i t»«rkM«(5»í) trttkanl tatot npoa-ltot d. »• t—i ón khl.
lila Intésndt » Up ihIIibI réuára voatUoió mia<t«a kúsUatuj.
Kiadoht vutl: y itoiliiiipllx: fitckti ftUp ktnyt
(•rMKadiM.
HelykSxi letetőo toj, itim.
ZALA
Politikai lap. Megjelenik NAGYKAKIZSÁN hetenkint kétszer: vasárnap
BllflvHM «r»k
E(tn ........U ki
Félévrt ...... • ki
X«cH*m ......I k
XfittUr patitmra 40 fllür
EISBntésik, nluiit > kliiilÉiikw ronitkoxík Flictol FIISp ktayTtani IrfWkt Iliiméi
SipmtMlM bvttok euk Imt k—k kM formduuU «l.
csűtffrtőkőn.
I
éra »« niMr
Nagjkaiiizsa. 1903.
f.leiSi uirkniM: Huta; Nándor Snrknililirt: lléréas L^Jm.
Csütörtök; julius 2.
MagyarTSic^ek,
A magyarnak nem természete a dobverés. Amije van, azzal nem szeret dicsekedni. Ha valaki magától észreveszi és megdicséri egyik vagy másik tetszetős jószágát, jól esik neki. .De azért, hogy valakivel mindenáron észre vétesse, még a fíllét se billenti meg.
Ilyen a magyar egyesleg. És ilyeu összességében is
Most már körűi belül az elemi iskolai tanulók is tudjak, • hogy mennyi tzép fürdő- és nyaralóhelyo van hazánknak. Jíirre mi magyarok azonban ntiu eokat bederitfink.
Hát van ! Mindenesetre többet ér ha van sok, mintha egy som volna. — Ezzel vége.
Azt is tudjuk, hogy a pénzünk szerfölött kevés. Hogy éppen az kon a vidékeken, ahol olyan tok a szép nyaraló- vagy fürdőhely, a magyar nép nyakig van a nyomorúságban. Hogy bizony jó volna, ha azokon a vidékeken a nép egy kis pénzmagra tehetne szert.
De azért eszünk ágában sincs, hogy egy kissé megüssük a nagydobot és j elhíreszteljük a mi nyaraló- és fürdőhelyeinket.
Csak nézzük meg, (igyoljük meg : uiit csinálnak Ausztria alpesi tartó mányai, a kis Stájer, Karintliia, Tirol sat. Azoknak szép nyaralóhelyeit özö nével lepik el az angolok, francziák ; taprt szakadatlanul verik a, nagy do bot. Újságok, könyvek, füzetek, vasúti falragaszok utján híresztelik, hogy itt meg itt milyen pompás nyaralóhely van, ahol kényelmecen, olcsón üdülhet mindenki. A hirdetésekkel elárasztják Angol-, Franczia-, Német- és Magyar-> országot.
Kétségtelen, hogy sokba, nagyon sokba kerül az a modern dobverés, de bőségesen megtérül a rcáforditott j kiadás, mert juliusbin, augusztusban csak,ugy lepi. Ausztria alpesi iartoirölfe nyait az idegen. Rengeteg pénz marad ott. Pedig például a tiroli nyaralóho-helyok legszebbjei a <zó szoros értei \' m. bon az Is tea háta mögött fekszenek.
De hát az istenadta angliusa, franciájd, meg németje annyit olvas róla, annyi szépet, hogy rákivánkozik a lelke. Még a magyar emberé is
Van azokban az alpesi nyaralókban ~ ilyenkor majdnem minden nemzetbeli ember.
De történik-ó valami minálunk, a mi részünkről azért, hogy szép nyaralóhelyeink bírót meghallja a külföld ?
Igen kevés, vagy sommi!
Pedig nyugodt lélekkel, minden sovinizmus, minden dicsekvés nélkül merjük állítani, hogy a mi Kárpitunk és Balatonunk vidékei szépség dolgában ugyancsak kiállják a versenyt as alpesi tartományok vidékeivel- És ha alkalmas dobveréssel egyszer be tudnók ido csalogatni a\'_külföldieket, hogy a mi Kárpátunk gyönyörű fenyvesei között nyaraljanak, azt hisszük: hazánkat még jobban látogatnák az augo\'ok, franciák, németek, mint az alpesi tartományokat. Mig most ugy vagyunk, hogy még hazánk fiai is idegenbe mennek nyaralni, fürdőzni.
TARCA.
A negyedik kéés.
A családlentartó édesapái eltelték a földbe. Nagyon jót eshetett szegénynek olt az a mély. zavartalan nyugovós. Férfikora leaszfbb szakiban halt uxran meg; igen korán ; alig mn t negyven étei; de már addig i* két embar-é\'etre va dobozott.
Vasgyári munkás volt. Már az édesapja ii abban a gyárban kere&te mindennapi kunyerál Otl nőtt ful 6 is. Fiatal gyerkőc kor...

Insert failed. Could not insert session data.