Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
70.94 MB
2012-09-10 09:45:21
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
866
4730
Rövid leírás | Teljes leírás (899.52 KB)

Zala 1907. 249-273. szám november

Zala - Politikai napilap
34. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


XXXIV. évttya*
ki—___I___1___ HlalaL IA4MI
ivigyvimzvi, rwnii iw/
24* nk
imjiK
WfttYWftMIllA.
Vároahái^tiota.
n.
Sttritatztűtég:
BMtsMttk fa Urdetések: RmM MM» Fia Meyv- fa papír-
ZALA
latinadtk.
POLITIKAI NAPILAP.
( *
ED Un . . I.- K.
MifjaMiii . j • • « lr«
bi<«<W .... r. \'. it-. Póttal tzátkQldétstl j
.%Un ,-JA\')». . IJOK.
N«gjrt4ánt ....... 410\' a
rtHwe .
tPféwtt~\':>*r. . . . iá- ,
MltfllHlfc MM • Inhír
Fcitlót MkMt: SXALAY (ANDOR.
SserktUi: Rtvtiz LAJOS.
(DTN Útin tr« • fillér.
Iteauándorlás.
N*gyk«nUu. okiúbw U.
A sok, elszomorító kivándorlási hír után végre egy ki* vigasztaló hírül ai száll szét hazánkban. hogy Amerikából hétszáznál tőbb kivándorolt magyar érkezett viroa kősén le
Most a kormány körében, meg a magyar társadalom különböző kórét ben is as a tfirekvéS nyomait előtérbe, hogy eseket a visszavándorolt testvéreinket nemcsak lelkesedéssel, jiraffogó frázisokkal, hanem kenyeret adó munkával kell fogadni és ellátnL
Nagyon helyest Sót csak egyedfii igy helyes!
A magyar társadalomnak nem kell, nem ssabad mindent a kormánytól várnia. Au. jon hozzá teljes erővel és lelkesedéssel ah-boz a nagyfontosságú törekvéshez, hogy a basánkba visszajött magyar testvérek e földön megtalálják hasájokat.
Eddig is nagy és szinte helyrehozhatat-lannak látszó mulasztás volt a társadalom részéről, hogy meglehetős közönnyel, összetett kezekkel nézte: miként öcönlenek ki magyar véreink hatalmú csoportokban Amerikába.
Most a visszavándorlás kedvező alkalmát két kénél meg kell ragadni, hogy a mulasztást legalább némileg helyrehozzuk.
Azt most ne firtassuk, hogy véreinket mi hozta viaszai Csak magával a ténnyel foglalkozzunk I Mert akár erkölcsi, anyagi okok hozták őket vissza: ránk nézve csak a vigasztalói hogy itt vannak, a eszel édes hazánk minden lakójával szemben fényesen demonstrálták, hogy mégis csak szentek, drágák, elfeledhetetlenek ezek a mi vérrel harmatozott rögeink.
A visszavándorló testvéreket tárt karokkal, áldozatkész szeretettel kell fogadnunk, s módot kell nyujtanunk nekik ahhos, hogy meggyósódjenek e hsza létbiztositó képességéről. A viasza vándorlás mozzanatát pedig oda kell állítani mélységesen tanulságos például ások elé. akiknek lelkében a lel-kétlen ügynökök működéinek eredményéfii szakadatlanul ott motoszkál as amerikai jólét, meggazdagodás álma-
Mert csak ebben aa álomban rejlik a csábító veszedelem. Csak est a lélek-meg-ejtő álmát kell okosan, figyesen szét* foszlatni.
As nem igaz\', az csak üres frázis, hogy a mi népeink azért vándorolnak ki; mert itt nem hirnak munkájukból megélni. Magyarországban ezidőtt olyanok a viszonyok, hogy itt minden jóravaló, tisztességes munkáskéznek akad létbiztositó munka. Nem is a munkahiány az oka annak,
hogy néhány sasttudón át ugy megtaltdk magyarokkal • kivándorlást UmÉd hajók ; hanem az a láz, melyet * mai bar beteges sselleme, ideges türelmetlensége hozott ránk, hogy minded ki vagyont akar egy-kettőre, — mag akar gaadagodni, 4a gyorsam Ós a lelketlen ügynökök est | meggazdagodási láat fokozták csak, mikor Amerikát a mesés vagyonocodás B1 darádójául állították a lát beteg magyarok elé.
Es vitte k! a mi magyar testvérein ktt és nem a munkahiány, a megélhetési lehetetlenség. \' i "* As a mozzanat, hogy látsiásnál több magyar Amerikából visssaérkaaatt, élő tanúságtétel, hogy az álmák, a képek, amik őket odacsábították, hamisak voltak; hogy a nagy tömeg ott aem boldogulhat jobban, mint a mi édea basánkban; hogy as a mesés szerencsé ott is eaak olyan véletlen dolog, mint minálunk.
...

Insert failed. Could not insert session data.