Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
82.5 MB
2012-09-26 08:30:40
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1044
4763
Rövid leírás | Teljes leírás (983.35 KB)

Zala 1908 076-100. szám április

Zala - Politikai napilap
35. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

XXXV
Nanrfcubu, Ml 1906. iprifc 1.
76
n—*■< WM» WiMif>.<iiipln f—l«ll»H, Váriakéi palali; Ma MÉM^tili^MHÜHk és Unittéttk.
THefoat ¡¡¡¡¡22;.
ZALA
POLITIKAI NAPILAP.
Megjelenik nap.vikint eat* 8 órakor ünnepnapok kivételével.
IP*» • •••••• lf-1
fc:
Uttmtmm......
PnM MtOillÉIIÉI
:: SS*
rMMtoiNii RÉVtULMO«.
Pluirt mii, ualav «Andok.
"HrNW "rrt—Mft: NAOV SAMU.
Egyesfiietek.
Hsaik—taaa. Bérein» 81.
Ekek « hónapok azok, midőn az egyletek számot adnak működésükről. As njsá gok tele vannak mérlegekkel, beszámolások kai, választásokkal, jegyzőkönyvi köszönetekkel, azokkal a dolgokkal amiket évközben szokás szerint ledaráltak. Most nagy lére eresztve, olvassak as újságokban.
Kinek sem volt része benne olvasni a tóvárosi, a »Lipótvárosi Kaszinó* közgyűlését : mily hatalmasan működtek a tagok a jubiláris rendkívüli gyűlésen! Hogy vá-laastották Lánczy Leót tiszteleti taggá I Mikszáth Kálmánt s Nyilasy Sándor festőművésznek hogy adták ki a jutalmakat!
Hát most már a kaszinók, közművelődési intésetek lessnek! A klubb-élet fölms-gaastosul, nemzeti tényező leaz?
Meglepő as -a- változás, mivé lessnek jó vezetés által e nem-közművelődési egyesületek. Ha olvassuk as jErzsébetvárosi Ka szino« közgyűlését, azt látjnk, hogy annál nem a könyvtár játsza a főszerepet, hanem az, hogy /¿»tartotta as Stssis főváron sxin-Msakkal kötött bérletet, számos trtdtti fest-ményt vásárolt, felolvasásokat tartott, kiváló tűutü hangversenyek utján mintegy 5000 koronát áldosott művészeti télokra.
Minő fonto«, magasztos, lélekemelő dolgok esek I Mily jeles gondolkosásn emberek estik! Mily érdemes egyének, akik igy egész könnyen, természetesen s illendően segitik a költőket, lestésseket, művészeket.
Szabad e esekkel össsehsaonlitani a mi egyesfileteinket ? ■ Ezek elhanyagolják hivatásokat, nem tanainak, elmaradnak, nem haladnak ?
A mi egyleteink, kaszinóink, nőegylet«-ink most is ott vannak, a hol 15—30 év vei ezelőtt. Se iskolájuk, se melegedő szobájuk, se foglalkoztató-műhelyük, se szabász-iskoláink, se rongyos hásnk, se élelmi táruk I Mit tesznek másntt a szakegyletek ? Például a magyar mérnők- és építész-egyesület ? Mily tevékenységet fejtenek ki I Menynyi tannlságos felolvasást tartanak, mennyi szakvéleményt adnak, mennyi folyóiratuk van és menny! jó kiadványuk! A mi sze gény egyleteink., k aasinó.nk - még könyvet se tudnak venni; be se tudják köttetni, ha veitek. A művészetek könyvtára, Pallas; Magyar nemzet története; Egy. irod. törté-net; Eötvös báró össze», művei; Eötvös Károly összes művei; Vas Gereben most sincs meg #ehol, hát még a »Klsssiker der Filosophien.« és »Geistes Heldent stb hány helyen van meg ?
. De talán olvastak önök a »belvárosi
közjótékonysági és gyermekvédő HJMfllsl ről ?» Vagy talán a »Józsefvárosi népkör-ről ?« Hol Bossányi István oivaaU U »A modern szocializmus és a márciusi sasmák« cimű remek monkáját I Mennyit lehetne egy ily össsehasonlításból tanulni!
Valóban megérdemlik as »Egylakth,« »Intésetek,« hogy tannlmányosmk őket. A külföld a legnagyobb figyelmet fordítja reájuk. Mi nem is olvassuk el jelentéseiket; pedig ha nézzük a budapesti tanitók sági tő-egyesületét, — sokat tannlnnk. Vagyonát 225,398 kor. A tagok ssáma 1205- Ösztöndíjra 3300 koronát fordított Temetésre 13 ezer koronát, segítéssel együtt. Ki hinni azt, hogy még olyan egylet is van, mely pénzt ád tagjainak, ösztöndíjakat tagjai gyermekeinek ? I
Hát még mit tesznek a szent és vállá-aos egyletek? A Dávid-Ferenc-Egyesület? Ez as unitárius egyesület értekezik, szaval, ünnepek«" ftn; "történelmi-előadást a törté« nelmi Jézusról.
Kinek jutna esz...

Insert failed. Could not insert session data.