Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
193.01 MB
2012-11-13 08:41:42
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1175
6458
Rövid leírás | Teljes leírás (1.45 MB)

Zala 1911. 075-098. szám április

Zala - Politikai napilap
38. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Megjelenik minden hétköznapon este 6 órakor
előfizetési Arak •
Hely b«n ' Po«t*J
kiiho» hordva l síét k Old l
Egy Kór« 1.20 K Efy hóra 1.50 IC
Nefyedárr« X50 . Negycdw« 4J0 .
Fálávr* 7.— . Vél«™ 9.- .
Kvmi ¿vr« 14.— _ Eirr«» ¿rr* 1&»—. _
Egyes »ám ára 6 fillér,
MuUtsiflpok, báli kimutattok e* m+gim-
köiTemráyek »oronkint 50 íillé/. Kljcjfyirx és ««kelést értesítések díj« 5 koron«. — KösiouclayiivamtAs 0 koroa«.
pnMUnlí államosítása.
I Nagykanizsa, március 31.
] /\ polgármesterek értekezletével
■ kapcsolatban sok érdekes dolgot
■ tudtunk «eg, ezek között is leg-I jelentősebbnek és legfontosabbnak
■ tartjuk ama kijelentést, mely sze-Irint a kormány a rendőrség álla-I mositását szervezi.
H Ennek az eszmének régi hívei I vagyunk és velünk kapcsolatban I— ugy hisszük — mindenki őszin-Itén öiül a kilátásba helyezett re-[íorninak.
Amint nem tartjuk föltétlenül iid-I vösnek és kívánatosnak a közigaz-Igatás államosítását, mert az autó-Inóm, particuláris közigazgatásnak szinte eléggé nem méltányolható al-kotmánybiztositéki jelentősége van, — ugy ezen ellentétben az a meggyőződésünk, hogy a rendőrség mai szervezetét semmi sem indokolja. Sót minden az államositás mellett szól.
Hiszen valósággal ellentmondás van abban, hogy a rendőrség, — mely tulajdonképen első szerve az állami rendnek és jogszolgáltatásnak, — nem állami intézmény. — Ennek az állapotnak fonákságát és vissiásságát valamennyien érezzük, hátrányait napról-napra látjuk és megszüntetését kivánva-kivánjuk.
Nem szólunk az elméleti helyességről, mely az államositás mellett érvel, — de csak a gyakorlatra is
Zala Hírlapkiadó és Nyomda Rt
Hiszen valóságos paradox állapot, hogy például az ügyészség, amely elméletileg képviseli az államot és a jogrendet, egységesen szervezeti állami intézmény, mig a rendőrség, mely gyakorlatilag fungál az állami jogrend érdekében, — a mai. viszonyok között lézeng.
Ha alaposan meggondoljuk, szinte egy okot tudunk csupán fölhozni az államositás ellen. Azt a lehetőséget, hogy a kormányok politikai céljaik érdekében fölhasználnák a rendőrségét. Azonban ha az Budapesten, ahol minden politika összpontosul és ahonnan a politika irányítást nyer, nem lett veszedelmessé és a rendőrség csaknem ideális n megközelítette a függetlenségét és zárkózottságát,. akkor a vidéken e tekiüMtífrw^J gazán nincs mit tartanu^&"Vte2\
Ami pedig az^TK<rtnrá^l|Mosi-tási jelleget illeti}
ság védelme a legí^^ra^z alkotmánynak é§. az rendőrség — képzettsége és nagyobb felelőssége'következtében e tekintetben is nagyobb megnyugvásra szolgálhatna.
Kllfö polgár! elnökök és orvosok?
- Saját tudósítónktól. -
• i
Nemrég közöltük a holnap kezdődő zalamegyei katonai sorozások terminusait és azóta csak ma vagyunk abban a helyzetben. hogy e sorozások polgári elnökeinek és orvosainak névsorát is bemutathassuk. A sorozást két katonai bizottság végzi Zilamegyében. Ezek egyike holnap, április hó 1-én Keszthelyen kezdi meg működését és május hó 31-én Letenyén végzi, a másik bizottság pedig holnap Balatonfüreden lép akcióba és május hó 10-én fejezi be munkáját Nagykanizsán.
A . zalamegyei sorozások terminusai, továbbá polgári elnökeinek és orvosainak névsora a következő:
Az elsó sorozóbizottsdggal Keszthelyen április 1-től 6-ig lesz a sorozás, Bogyay Málé polg. elnökkel és dr. Hanny Ödön polgárt orvossal,
Pacsán április 8—13-án Szénimihályi Dezső polg. elnökkel és dr. Fodor Gyulával, Zalaegerszegen (város és járás) április 19 — 26-án Ar\vy Lajos alispán polgári elnökkel és dr. Thassy Gábor megyei t. főorvossal,
Nován április 28 tói május 2-áig Stadel ...

Insert failed. Could not insert session data.