Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
113.72 MB
2012-11-27 13:25:50
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1086
5506
Rövid leírás | Teljes leírás (1.68 MB)

Zala 1912. 099-122. szám május

Zala - Politikai napilap
39. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


Megjelenik minden hétköznapon e«te f Arakor.
ím IMOámal:
NAGYKANIZSA
Kmb>cay-u. J.
TELEFON-SZÁM 78.
^ «gj> MllikillliMl\'
t —t— llTifial kStleenLufik • * * r » i - Kfa-
m *üaQsoaik «• H. TCR Hn ll I a narlnatKMj;.
Z A LA
bMuntti ÍM
fcáilm harém >
1IT w. | 20 K tr» Un LM c K^SöECnúO. 4Jt .

J
.11 Etán im Mr- . E(TM amám Ara ( flBér.
POLITIKAI NAPILAP.
Mubtrifvk. M*
11 Ji»h| ik*
% mt.
konmm. — 6 Va
XXXIX. évfolyam 99 szám.
Nagykanizsa, szerda 1912. május I.
[ititi Hull Inmiikizísi.
Nagykanizsa, április 30,
Kevéssel Uz óra után, tömött padsorok között, zsúfolt karzatok előtt uj kormány vonult be tegnap\' a képviselőházba. Élén egy elegins megjelenésű, magas, szikár ur, rendkívül intelligens, kissé fölényesen gunyoros arcvonásokkal: ez Lukács László, az uj miniszterelnök, akiben a magyar államháztartás regenerátorát tiszteli a közvélemény, akit minden embet párt-különbség nélkül az okosság áhítatos jelzőjével Ölet ft alftrelrolföí-ságától most Magyarország egész közéletfink regenerálását várja és reméli.
A kezdet igen egyszerű A ml-msztertinölr a parlament támogatását kéri, hogy mttködése á hazának javára lehessen. A működés progranfmja nem igényel részletes Mrailrist A kormány tagjai ugyanazok, mint az előző kormány tagjai voltak. Programmja is ugyanaz. Az a programm, melyet Khuen-Héder-viry Károly gróf ugyanezen férfiak ■fléli 1910. januái li\'a\'nábau kííi]till.
El a kormány tentartp ctódjének-törvónyjavaslatait is. A véderő javaslatokat is. A választójog reformját Is meg akarja csinálni. — Azon alapelvek szerint, melyeket a munkapárt felirata 1910-ben kl-tcjtett A liberális és demokratikus haladás szellemében, az általánoa-
magyar állam egységének, valamint történelmi jellegének meg-.őrzésével. v
Ez az elvi programm. Ezz?l röviden lehet végezni. A gyakorlati programm négy fázisban részletesebb meghatározást lován] Az, első fázis vonatkozik Magyarországnak Ausztriához és a saját társországához való viszonyára. Ami illetéktelen beavatkozás ezen a téren történt, azzal a miniszterelnök le fog számolni. Saját politikájának alapja pedig a kormányzatnak ezen területén is. mint mindenütt: a törvény. A lömny—szerit Horvátország Szent István koronájának része. Magyarországgal való egysége, állami közössége megbont hatatlan. — Aki másra törekszik^ a;tal szemben minden szigorúság helyén való. — Aki más politikát" szándékozik csinálnLL azt eleve, preventív intézkedésekkel meg kell -gátetot-beont. Ez a királyi biztos-ság helyeslése, az érte való helytállás.
Az első szempont meg van vilá-gitva. Következik a második szem-
pqnt; a » magnnlt dolga. ■ Magyar
befolyásának- biztosításával és a
országnak—mindenekelőtt munkán gepes parlamentre van szükségé. Mi áll ennek ma útjában ? Minden jel arra mutat, hogy a választójog réformja és az ezzel kapcsolatos pártközi ellentétek ábrlódása Az első lépés a munkaképesség helyre-állitására épen ezért: a választójogi kérdés megoldása.
a demokratizmus, az általánosság és egyenlőség alapján tervezi. De van két korlátozó feltétele. Az ejső az értelmesebb néprétegek befolyásának megőrzése, ami természetesei közszükséglet. A második az állam egységének és nemzeti jellegének megóvása, ami szintoly ter-mész. tes szükséglet, de mégis ugy teljesítendő, hogy ne vétsünk a .különféle nemzetiségekkel szemben az egyen lősfcg. és igazságosság ellen. \\.
A gyakorlati megoldásnál a mi niszteréjnök két határpontot. szeretne szem elüli tartani, *» ;egyi-ket a jogos aspirációk jelölik meg, a másjkát a jogos aggodalmak. Jogos aspiiácló, * hugy mindenki jogot nyerjen,...

Insert failed. Could not insert session data.