Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
66.9 MB
2013-01-08 08:26:24
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
864
5268
Rövid leírás | Teljes leírás (1.76 MB)

Zala 1913. 100-123. szám május

Zala - Politikai napilap
40. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

XL évtotvam.
NetTkenlxsa, 1913. m*Jua I. csütörtök
100.
^„„i.ttfchhim ii.. NAGYKANIZSA,
Talefon-nám s 78.
m t^SckáBonú—1
j£de*é*eket te nyilt-teret ^üiti1—* anrint ven (el , kiadóhivróU.
ZALA
POLITIKAI NAPILAP.
niVnzrvtfli AbáM*
iMytoí
1JI te. fj» .
PMMitei
r*
Ef/én twM U . H . 14.— (
PmW iilttlMtiif
In Mn ...... tü kw,
Njprifcn ..... 4JI .
F4K* .......».- ,
E(fé*i évre.....iák— 0
Egyes axám 4 fillér.
MnlM liiüi titUzmii isii i inkor. M ^^^río^S:
A választójogi blokk.
Nagykanhua, áprí n 30
Ellenzéki oldalról ugy hírlik, hogy legközelebb létrejön a választójogi blokk. —Be kell várni* hogy ez csak ugy anigy lesz-e és ha Így lett, milyen formában Itik nyélbe, mert hiszen arról a hir-mely az ellenzéki pártok közt fennáll, megvan Minden józanul gondolkodó embernek a maga kialakult nézete.
C választójogi blokk ügyében azonban jobban meifil fel már most is néhány kérdés: Ha az ellenzék olyan ■agyon he ül a radikális választóji gért, miért nem valósította azt meg a koaii —dót kormány idején, amikor ez ugy-szóíván vállalt kötelessége lett volna ? Egy másik kérdés: Csakugyan - Olyan nagyon fáj-e a fejük az ellenzéki grtf uraknak azért, hogy a nép legszélesebb rétegei jwsanak választójoghoz ? Egy harmadik kérdés: Ha az ellenzéknek nincs ínyére az a választójogi tervezet,
_»dyet a Lukács kormány terjesztett elő,
miért nem engedett a kormány abbeli meghívásának, hogy vegyen részt az erre vonatkozó tanácskozásokban és nézeteit kifejtvén, igyekezzék a maga meggyőződése szerint vaó javításokat M változásokat elérni ? Miért tartotta magát távol ? Abban a hitben volt, — .
elégséges, ha botrányokat, utcai ; tüntetéseket, népgyüléseket rendez, | holott az országgyűlésben kellett volna I akarata érvényesítésére törekednie: Egy j negyedik kérdés: Fenntartás nélkül és fczintén akarja-e az ellenzék az általá- j nos, egyenlő és titkos választójogot a |
magyar nemzet és a magyar intelligencia szupremáciájának teljes figyelmen kivfli hagyásával és vállalná e a felelősséget is ilyen választójognak az in-stituálásáért ?
Az a meggyőződésünk, hogy az egész választójogi blokkot az ellenzék nem is a választójog klküzdése érdekében akarja megcsinálni, hanem azért, hogy egyesült erővei törekedjék megbuktatni a kormányt és elfoglalni a helyét, ami — köztünk ingyen mondva, — ugyancsak hiu erőlködés.
Maga gróf Károlyi Mihály. Akinek az intet wievje nyomán indult meg a blokk létesitését célzó mozgalom, kissé elszólta magát, amikor kif jezést adott annak a nézetének, hogy a királyra nézve is mindjárt könnyebb tesz a helyzet tisztázása, ha Sér ^ellenzékből egy kormányképes párt alakul ki. Ahá, akormányképes párt I" Bizonyára nem csa lód un k, ha azt mondjuk, höjgylttvan a dolgok veleje! Az egész nem akar egyéb lenni, mint egy ujabb kísérlet az ellenzék olthatatlan hatalmi vágyának a kielégítéséie, mint egy^ kinálkozás felfelé, hogy:
— íme, itt vagyunk mi, vállaljuk a kormányt mi! Akkor aztán csinálunk békét, rendet, csinálunk mindent, mint ahogy a múltban is habozás nélkfil csináltunk meg mindent, amit kívántak tőlünk, de még olyat is, amit nem kívántak. Hogy aztán a radikális választójog tényleg megvalósulna-e? Ej, hát ki venné ezt komolyan? A fő az, hogy Lukácsék menjenek és mi ülhessünk a helyükbe!
Ezek a hatalmi aspirációk adják
az egész dolog nyitját Ezt le kell szö* gezni és meg kel jegyezni! Nem a választójog kérdése hevitl az ellenzéki kebleket, hanem a vágy, hogy ismét elfoglalhassák a hatanni pozíciókat
Ez volt eddig is egész viselkedésük nyitja, magyarázata. Ez tz Ő~cw~ lekvéseik rugója most is.
Sc...

Insert failed. Could not insert session data.