Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
69.26 MB
2013-01-08 08:42:38
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
904
5713
Rövid leírás | Teljes leírás (1.61 MB)

Zala 1913. 176-200. szám augusztus

Zala - Politikai napilap
40. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

«L. éwMfm. NAGYKANIZSA,
Telefon-szám: 78.
ffrdeUaeket éa nyih-terrt Jllililint — iut v«b M
\'\' ti ír4\' •■\'
Nmgyfcaaüaaa, IBM. aa|Mitai 1. póaáe*
ZALA
politikai napilap.
_17%. MÉm.
mJinnpcIm Imak*
Helyt*** Utttwi \'k«fíl*i £p» M«a % . .„ r . . IJB h Hágj^ét r» , < Q .4 • . ÍM j FáEvra . .
Kern iwe.....14.-
PMtal wéthtliéml
. . u»
B«y Un . . . Negytiiévre . .
j imi k.....9. .
• • • • * " .
Egyes uáv. 6 fillér.
|tol«liágllA Mfc baii*t>i«ok «« mmfétt-«öilemények soronként 50 fillér.
NuMhíI i«iífi Mttlzimi esti i Irakír
Eljegyzési és esketési értesítések dij* S korona. Köszönetnyilvánítás 6 karain.
Rip uan Ulinhle.
Nagykanizsa, julm» 31.
Megjelent egy könyv, meiy a Désy-pert ismertető hírlapi közlemények mellett magában foglalja Vázsonyi Vilmos perbeli beszédeinek teljes szövegét éi még egy bevezető cikket, amelyben Andrássy Gyula gróf adja elő újra az ügyről táplált, de máskülönben közismert jelfogását MI értelme van ennek az ujabb akciónak. Hiszen a Désy per nem csak Vázsonyinak és Andrássynak hanem az egész ellenzéknek határozottan olyan ténykedése volt, melyet a magyar közvélemény egyáltalán nem honorált Hiába vitte tűzbe Vázsonyi Vilmos az ö kétségtelenül erős szónoki készségét, hiába mozgósította Andrássy Gyula gróf intrikus fordulatokban oly gazdag taktikai tárházának egész be-rendezését: a per lepergett és után na leperegtek a hónapok, anélkfil, hogy a közönség hajlandó lett volna levonni belőle azokat a konzekvenciákat, melyeket Andrássy Gyula bevezetése kissé elkopott érveléssel és jobb ügyre méltó igyekeiettei hozzáfűzni törekszik.
Dacára a Désy pörnek ma is áll, él és virul a munkapárti rendszer és ma is mögötte sorakozik az érett közvélemény túlnyomó többsége. A törvényhatóságok napról-napra gyarapodó sora fejezi ki a kormány mfiködése iránti bizalmát és fölajánlja támogatását. A vidéki élet nagy magyar empó-rinmai, melyeket a hatvanhetes politika sohasem tudott meghódítani, meghajt* ják zászlójukat ennek a politikának mai vezére Tisza iitrin [rtM rnrópif jrlrn tőségü egyénisége előtt és díszpolgáraik sorába ikjatják ót Az időközi válaaz-tások azóta egytől-egyig munkapárti győzelmekké fejlődnek, sőt az ellenzék ma már jelöltet se tud állitani olyan kerületekben, melyek eddig az övék voltak. A régi "függetlenségi közvéleményt a nagy garral(nyélbe ütött fúzió se volt képes visszaterelni az elhagyót! táborba, Andrássy Gyula gróf pedig hiáb« fii uj Itatván he tes pártái aki tá* sához Tiszadobon résztvevőket: Nincs itt megnyerni érdemes ember azokon kívül, kiket Tisza István táborához füz a lelkesedés.
Egyszóval amióta annyi erőszakossággal és annyi sikertelenséggel a Désy
pert felvetették: az ellenzék egész élet lüködése balsikerek halmozásából áll és senkinek semmf oka arra, hogy azokkal az érdemekkel, melyek ebbeli mfiködése mellől alaposan elmaradtak, még egyszer és minden alkalomszerűség nélkül is eldicsekedjék.
w Épen azért találjuk mi ennek a könyvnek, erniek az anakronisztikus jelenségnek IlyA váratlan felbukkanását, valami egészen különös, valami érthetetlen és még szerzői hiúság bete* ges rövidlátásával is alig magyaráa-ható dolognak Miatta Rip vaaWIakk históriája megelevenedett volna és hosszú álomból ébredtek volna fel ösa szakálu emberek, hogy azt újságolják a csodálkozó embereknek, amit senki meg nem ért, amit mindenki elfelejtett Vagy mintha tudatosan vállalnák a szegény Rip van Wlnkle szívfacsaró szerepét, hogy a szánalom révén próbáljanak belemarkolni az emberek lel* kébe, miután annyi más taktikával erre képtelennek bizonyultak.
Vallomás.
Irta: Otzyp DtjMv.
A térti gyöngéden átö...

Insert failed. Could not insert session data.