Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
63.48 MB
2013-05-14 15:12:56
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
896
4169
Rövid leírás | Teljes leírás (723.17 KB)

Zala 1920. 123-146. szám június

Zala - Politikai napilap
47. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

KtVit. éwfolyaM
füKBilUi b thüWiilil:
sfAÜYKANIZSA.
Sugárul 4.
Ld* NyOP*v*HaUI
Pő-ulf). «*.
Aegjalenlk hétfő klvótcl*-,ttmlndennapkorareggel
mm..........■

IB20 Június I. Kedd.
123. txáni
imßmmmm0mi$0mmm*
Előfizetési árak:
i
Mfbw Mztez torta, vMékn
mtn nmmuá :
I|y hóra . . *e«yeé éin .
nttiw • , évrt
tf K«

POLITIKAI NAPILAP.
Egyes ucám ir« t 1 korona.

4MM

ém kjndóhlvflfall ««lefon 7S.
Nyomdai telefon «17,
MMN

1 aumma^MNN^M

MMN
PttarerkesrtA:
TÓTH ZOLTÁN
Soós tábornok ntehi vállalja a1 béke aláírását.
l>r< Ben Arci Ágoilou a kormány megbízottja,
Budapest, május 31 A M. T. I. jelenti: A mai minisztertanács határozata alapján a magyar kormány nevében a békeszerző dést dr. Benárd Ágoston munkaügy! mlnlsz ter és Drasctie Lázár Alfréd rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter fogják aláírni, akik már el Is utaztak Párlsba.
Budapest, május 31. A M. T. I. jolenti: Munkatársunk beavatott helyről arról értesül, hogy a béke aláírására kiküldött delegációt a kormány csak a legutolsó porcben áliitotta össze. Az eleinte emlegetett gróf Teleki megszállott területről való, tehát nem jöhet szá mitásba, a minisztertanács által felkórt *Sods tábornok, honvédelmi miniszter pedig ma visszaadta megbízatását — így az összes miniszterek közüf egyedül dr. Benárd Ágoston jöhetett számításba, aki elismerésre méltó ön feláldozással vállalta a legnópszerütlenebb feladat elvéKzését, amelyet a rÁnkkénysaeritett béke aláírása jelent.
A politikai helyzet.
Elei multak az ellentétek m gaboaa értékeiltéi kérdésében.
Budapest, mAjus 31. Vasárnap a mi-riszterek legnagyobb része a Tiszámul kerü Icteit jarta be. A kisgazda miniszterek is távol voltak, de r kíséretükben levő képviselőkkel együtt sikerül nekik a \'gabonaértékesítés miatt ? a partok között keletkezett ellentéteket clsi- j mitani.
Mértékadó helyről szerzett információk szerint a kisgazdapártban nemcsak hiszik, dc meg is vannak győződve róla, hogy e kérdést
Pömunkatáro és laptutajdonoi t CSILLAG JKNÓ

IM^ii
ma délben fontos értekezletet tartott, amelyből kifolyólag a nemzetgyűlés holnapi ülésén napirend előtt felszólal Huszár a gabona-feleslegek crtckositése ós a gabonamonopólium kérdésébon. • .
autautuaU xilucnen kllogáia alkotmányon magyar klrAly elleti
Bécs, május 31. Bécsben „Wienor Uloyd" Címen uj folyóirat jelenik me«, amelynek mai számában a lap vezető \' helyen a következő római távirat olvasható : •
— Mint a „Tribuna" írja, Nitti kijelentette, hogy az antant irányadó személyiségeivel beszélgetést folytatott arról a kérdésről, milyen magatartást foglalna el az antant arra az esetre, hi Magyarország ismét monarchia lenne. Anglia, Franciaország és Jtpán kijelentették, hogy ez ollen .semmiféle ellonvetest nem tesznek — föltéve, ha Magyarország jö vendő királyának a jogait annyira korlátozzák, hogy »\'karata a népakaratnak lesz a\'áre»Sdelvo. Olaszországnak sincsen oka ez ellen állást foglalni, mert nz antant ez esetben a kormányzás formáját nem tekinti döntő jelentőségűnek ós érdekeit érintőnek.
Arra a kérdésre, vájjon egy Habsburg házból származó király e\'len kifogást emel nének-e — Nitti a következőkben felelt:
— Ezt a kérdést beszélgetésünk során nem érintettük. Véleményem szorint az ar.tant nem fog kifogást emelni a koronás államfő megválasztása ellen, ha az illetőnek felfogasa és nemzeti érzékei révén gyökerei lesznek a magyar nemzetben.
Magyaror«xág kard vivő baj* * nokiága.
Hirdetések dtjsr«báa aicr...

Insert failed. Could not insert session data.