Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
31.94 MB
2013-05-14 15:27:05
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1549
4307
Rövid leírás | Teljes leírás (768.31 KB)

Zala 1920. 147-173. szám július

Zala - Politikai napilap
47. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


JOLVII* étlilyiM.
H*Ufkmmlxmm% 1880. Julim |. OaOtBrtSk.
147. txAm
♦ i


MtsdMfbUiéitnlil:
naoykanizsa,
Sugár-ut 4,
/«la Nyomdavállilat P6-ut 5. is.
lUgjelentk hétfA kivételévé Mindennap koraregei
Lv

Előfizetési árak:
MŰN )4?hy torta, vMékre
ÜCW sUtaMml:
»-
Kit Mfi • • • 0 1« Miyii ém • II i
fÜMV . . .

POLITIKAI NAPILAP.
figyti a*4m ára t 1 koron«.
laarkMB^ kl«d*HU*l.lf frirto* 71.
NtmmM t«l«fo« l«v. . .
***
«Mi
i



Főszerkesztő1
TÓTH ZOLTÁN ******* 1 ....................
HMM

MM
V*«
Hétfőre megoldják a válságot.
A kormányzó kihallgatásai. — Slmonyl Rubineket ajánlotta utódjául.
Budapest, junius 30. • A politikai válság megoldására a kormányzónál m& délelőtt folytatódtak a kihallgatások. Elsőnek Meskó Zoltán járult a kormányzó élé, akinek a kihallgatása több mint egy óráig tartott. Meskó kihallgatásáról a következőket mondotta:
— Kihallgatásom során alkalmam volt minden részletben kimerítően kifejteni álláspontomat a kormányzó ur előtt. Örömmel tapasztaltam, hogy a válság megoldására nézve kormányzó ur a legalkotmányosabb felfogást tanusitja. Erős a reményem, hogy a válság hétfőre közmegnyugvásra megoldást nyer.
Meskó után Ktebetsberg Kunó gróf, Beniczky Ödön, Hegyeshalmi Lajos, Nagyatádi Szabó István és Sokorópátkai Szabó István mentek kihallgatásra a kormányzóhoz.
A miniszterelnökségre nézve még mindig csak konbinációkról lehet szó. A lemondott miniszterelnök legutóbbi kihallgatásán A>ubh neket ajánlotta utódjául.
A kisgazdapárt köreiben remélik, hogy Őeníczky lesz a miniszterelnök, de vannak a pártban olyanok is, akik abban bizakodnak, hogy Hencz• Károly kap majd megbízatást. Biztosra veszik, hogy a válság a hét végével, miro a kihallgatások befejeződnek — megoldást nyer. Az a hir, mintha Zichy Aladár gróf miniszterelnökségéről szó lonne, semmiféle komoly alappal nem blr.
A kormányzó kedden kihallgatáson fogadta Rubinek Gyulát, Turi Bélát, Andrássy Gyula grófot, Szmrecsányi Györgyöt ós Bethlen István grófot. Ugyancsak keddre kapott meghivást Bottiík István is, de nem jelenhetett meg, mert vidéken tartózkodott.
Rubinek Gyula, aki tegnap, volt kihallgatáson a kormányzó előtt a következő nyilatkozatot tette:
— Tegnapi kihallgatásom másfél óra hosszat tartott és a kormányzó igen kogye3en fogadta előterjesztésemet. A részletekről természetesen nem nyilatkozhatok, de annyit közölhetek, hogy 3 válság vasárnapig, de legkésőbb hétfőig megoldást nyer, ugy, hogy e héten már megtörténhetik az uj miniszterelnök dezignálása is.
A kihallgatások az egész héten át folyni fognak, sőt valószínűleg át fognak nyúlni a jövő hétre is, mert a pártok által kihallgatásra ajánlott vezérekert kivül a kormányzó meghallgat mip politikusokat, sőt nemcsak politikusokat, hanem a magyar társadalmi élűt tőbb jelesét és a hadsereg képviselőit is. Szó van Zichy Aladár gróf és Ráday Gedeon gróf kihallgatásáról.
Budapest, junius 30. Megindult egy olyan törekvés, amely a kisgazdapártot ogy pártba akarja tömöríteni a keresztény nemzeti egyesüléssel s leakarja kapcsolni a kimondott keresztény szocialistákat, amely töredék ezeset-ben, mint különálló ellenzék állna szemben a kormányzó párttal.
E terv lanszirozója Qömbös Gyula, aki a két pártból alakulandó Uj pártot kereszténykeresztyén gazdapártnak szeretné elneveztetni. Szerinte a két párt kardinális programm pontjai megegyeznek s ha a két párt megállapodhatna a földbirtokreform Irányelveiben s a keresztény Irányzat intézményes biztosításában — uiy a fúziónak se...

Insert failed. Could not insert session data.