Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
33.92 MB
2013-06-11 16:08:29
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1234
4891
Rövid leírás | Teljes leírás (750.14 KB)

Zala 1921. 001-024. szám január

Hiányzik: 1. szám

Zala - Politikai napilap
49. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagykanizsa, 1921. január 4. Çcdd
\'»Ifl. -..... I"! ■■■■■■■^j\'jaB.U.L\'
2« szám

A szorkesxtétért íelcló»:
TÓTH ZOLTÁN főszerkesztő
uÚ. il.

49. évfolyam
Szerkesztőség és kiadóhivatal :
Fó-nt 19. Rxám,
Nyomda :
Fő-ut 5. M r á rn.
Megjelenik hétfókl-▼ételével minden nap kora reggel.
ll~\'T.....Ti r~
Lapunk mai száma 2 korona. ^
POLITIKAI NAPILAP
Előfizetési árak:
Baljrbiihásboz hordva, ridékre postai síétttldésjel
Bgy hóra ... 30 K Negyed érre . 90 „. Félévre ... ISO tl Bgéaz évre • . 360
Egyes szám ára 2 korona
- B»«rk«a»t6»4gt kiadóhivatal! UUlon 7S. Ffl»»crke«»tö lakát« 71. — Nyomdai telefon 117. «s.
A kormány tárgyal a szovjettel a népbiztosok ügyében.
— A miniszterelnök nyilatkozata. —
Budapest, jan. 3. A M. T. I. jelenti: Tekintette) a külföldi sajtóban ismételten megjelent hírekre, amelyek szerint az orosz szovjetkormány az Oroszországban levő magyar hadifogoly tiszteket tuszoku! tartja vissza a letartóztatott magyar népbiztosok ellenében — a M. T. í, munkatársa kérdést intézett a miniszterelnökhöz, hogy minő állás-pontot foglal el ebben a kérdésben. A miniszterelnök a kővetkező választ adta :
- Az orosz szovjetkormány a népbiztosok pőrének tartama alatt közvetlen radio-telegrammok utján ismételten befolyást akart gyakorolni a . vád alá helyezett népbiztosok pőrére. A szovjetkormány az 1920. május 29-én kötött hadifogolyszerződés dacára, amelyben az orosz kormány kötelezte magát, hogy a fogvatartott tiszteket és intelligens személyeket szabadonbocsájtja — tuszul tartotta vissza az Összes magyar hadifogoly tiszteket.
— A magyar kormány a népszövetség hadifogoly meghatalmazottja utján értésére adta az orosz szovjetkormánynak, hogy a ma-
yar biróság független és arra a kormány efolyást nem gyakorolhat. A népbiztosok
f
e)len egyébként az eljárás törvényszerűen folyt le és a tárgyalások nyilvánosak voltak. Kifejtett« továbbá a magyar kormány, hogy
a hadifogoly tisztek és a népbiztosok között kapcsolatot létesíteni nemcsak a nemzetközi jogba, de a humanitás elveibe ütközik. Hadifoglyok bántalmazása, esetleg megölése közönséges gyilkosság.
— Az orosz kormány ezzel szemben csak ujabb fenyegetésekkel válaszolt, mire értesítettük, hogy fenyegetéseik beváltása a kormányt a legmesszebbmenő repressiáliákra kényszei itené.
— Az Oroszországban visszatartott hadifogoly tisztek és intelligensebb elemek száma körülbelül 4—5000-re tehető. Ezeket fogolytáborokban és börtönökben tartják vlsaza, ahol éheztetik őket és nehéz kényszermunkát végeztetnek velük. Ha az orosz kormány beváltja a fenyegetését, ez több ezer magyar pusztulását jelentené.
— Ezért a mayyar kormány arra határozta el magát, hogy az ezer, meg ezer magyar megmentése érdekében az orosz szovjet-kormánnyal tárgyalásokat kezd a népbiztosok további sorsára vonatkozólag. Ez az elhatározás minden idegen befolyástól mentes és métf az Ítélet kihirdetése előtt kelt. 1920. december 31-én érkezett meg a moszkvai szovjetkormány radiová|a*?a, »melyben értesítette a magyar kormányt, Hogy hajlandó tárgyalásokba bocsájtkozni.
Trifu főkonzul tárgyalásai.
Budapest, jan. 3. Trifu román főkonzul a melléje beosztott Árion követségi titkárral már teljes tevékenységgel dolgozik a rája .váró megbízatás teljesítésén. A magyar külügyminisztérium állandó kapcsolatot tart fönn Trifuval és a tárgyalások első eredményeként már biztosítva is van a magyar főkonzulátus, illetve követség bukaresti utia. Trifu főkonzul a jövő hétfőn indul vissza Bukarestbe.
HIRDETÉSEK DÍJSZABÁS SZERINT
Január 16-án megindul az ...

Insert failed. Could not insert session data.