Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
42.39 MB
2013-06-11 16:23:26
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1294
4405
Rövid leírás | Teljes leírás (965.8 KB)

Zala 1921. 121-145. szám június

Zala - Politikai napilap
50. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


50. évfolyam
Na^kaiiJiaft, 1921* juaiua 1. Szerda
.................
Szefrkeszlóaég £3
kiadóhivatal ;
t • , • ' » *
PÓ-nt 13. «tára.
Nyomda :
Hő-öt 5. * % A m
Metjelenlfchétlókl*
Tételéről minden aap kor« reggel.
121. Mám
Előfizetési árak :
¿ : <
Beljbu kíikoi hordra fidékrt postai síétkftldíuíl
35 R 100 „
¿00 „ 400 „
Bgy Uóra , Negyed érté Félévre' . .
BgéM étre .
1 - - -

s
SSBCSÉSO^aBORÉOS
POLITIKAI NAPILAP

Egyea szám Ara 2 korona
«••rkí.itOjdgl I« kJad6hlr«Ull te!.fon 70 Pőfts.rk.ittO Ukáu TI. Nyojudat teUfon llf.
mm
Főszerkesztő :
TÓTH ZOLTÁN
i fii r

Táis&zeikosztő
Dr. HIRSCHLER JENŐ
Hirdetések <tM«**bái szerint
Sándor Pál feltárja a háború ós a forradalom adatait
Sándor Pál szenzációs beszéde. — Ki az oka a háború elvesztésének és a forradalomnak? — Mit akart WindischgrMtz 1918. őszén?
Budapest, május 30. Rakouszky latvén
11 órakor nyitja meg az ülést. Elsőnek Griegtr Mihály szólal fel, aki a külügyminiszter expozéjával foglalkozik. Arra kéri a külügyminisztert, ha tényleg a külpolitikában a magyal szellemet kívánja kiépíteni, azokat a régi tirakat, kik p régi monarchia exponensei, mínél előbb mentse fel állásuktól, mert ők képtelenek mentalitásukból kivetkőzni. Ne a rangot és a születést nézze, hanem az egyéni képzettséget és rátermettséget. Tiszta magyar érzésű és dolgozni tudó és akaró emberekre van szükség, nem pedig gőgös politikai agitátorokra, akik gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi összeköttetést nem tudnak szerezni. Tanuljunk ellenségeinktől és fakítsunk a régi osztrák diplomácia szellemével. Hasson oda a külügyminiszter, hogy a, külügyi képviseletünket a külföldi magyarság is támogassa. Felhívom — mondja — a külügyminiszter figyelmét arra, hogy Japán elhatározta, hogy Konstantinápolyban nagykövetséget állit fel. Japán tudja, hogy a turáni fajban nagy az életképesség, ezért én is kívánatosnak tartanám, hogy a külügyminiszter foglalkozzék ezzel a ténnyel.
Haypál Jenő tolnntnegyei képviselő a közigazgatás hibáiról beszél, főleg arról, hogy a főszolgabírók titkos utasításaira a községi jegyzők elhanyagolják a kisgazdák érdekeit.
Ezután Sándor Pál emelkedik szólásra.
; •' - ' L < '' ' A
* (Nagy, hatalmas és sok tekintetben szenzációs beszédet mond, melyre áz egész Ház figyel) -
Itt a budget-vitában — mondja — egymás után hallom, hogy ugy a háborúnak, mint a forradalomnak a zsidók voltak az okai. A háborút a zsidók vesztették el, a forradalmat a zsidók csinálták. Én nem akarom védeni a zsidóságot, hanem egyszerű történeti kutatások alapján világitok azokra a tényekre, melyekhez eljutottam. Neveket neiu fogok említeni.
— Én, aki a forradalomban nem vettem részt, azon a véleményen vagyok, hogy a forradalom elkerülhetetlen következménye volt a háborúnak, A forradalom tUzta alapokon indult, de az emberek gyengesége elcsúfította. Azért vesztettük el a háborút,
ruban, mert az osztrák vezotőség eláiulta a nemzetet és eladta Magyarországot, mert Magyarország feldarabolását az osítrák diplomaták keresztül akarták vinni.
v ~ 'Ebben á háböruhari nem volt sok keresni valónk. A mi szövetségeseink a német
is elárulta érdekeinket. Voltak néhányan, kik jobban voltak informálva, de ezek nem voltak oly jó hazafiak, hogy nyilt ülésen a Ház elé tárták volna az eseményeket. Millió és millió embernek kellett hiába a vérét áldozni, mikor már tudták jól azt, hogy a háború elveszett. Allitom éa bizonyítani tudom, hogy 916-ban határtalan vérpocsékolás folyt. Súlyos vádak ezek és én jól tudo...

Insert failed. Could not insert session data.