Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
88.52 MB
2013-06-11 16:34:36
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
752
3815
Rövid leírás | Teljes leírás (931.29 KB)

Zala 1921. 173-196. szám augusztus

Hiányzik: 181. szám 1-2. lap, 195. szám 3-4. lap

Zala - Politikai napilap
50. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

50« évfolyam

Szerkesztőség és kiadóhivatal;
* ■* *tí ■f 5 .1 Főnt 13. uám
< »
Nagykanizsa, 1921. augusztus 2 Kedd

173. szám

Előfizetési árak:

% , Nyomda:
1 Fő-ut 9. Hám,
MogjoUnlk hétfő kivételéről minden nap kór a reggel.
POLITIKA! NAPILAP
Htljrkiiiiikixhiriu
ridftr« postai uétkftldéw!
Hgy hóra . . . 35 K Negyed évr© . 100 „ Félévre ... 200 M Bgé«x évre • . 400 H
Egyes szám ára 2 koronái
8sork«*»t4t«ffl 4« kladóhlvaUll telefon 71 F0*s*rk**st6 ItkiM 71. Nyomdai lelefon 117.
* A politikai helyzet.
Elégedetlen a kereszténypárt*
budapcstt augusztus 1. A kereszténypárt ugy látja, hogy az események nagyón előrehaludtak és nem hajlandó továbbra is hallgatag és passzív magatartást tanúsítani» Ugy látszik, hogy a kormány a kereszténypárt támogatásával és asszisztálása mellett egészen a párt ellen irányuló politikát csinál. A kormány minden pontra, mely a jövendő politikára fontos, olyanokat f helyez el, akik nemcsak nem értenek egyet a kereszténypárttal, hanem ellene foglalnak állást. Mindenütt volt munkapárti képviselők kerülnek előtérbe. Az Integritásért folyó mozgalomban az eddigi vezető egyének szavait nem hallgatják meg, azokat mellőzik, hanem annál nagyobb súlyt helyeznek Perényi Zsig-
mond báró, Illés József, Rakovszky István szavaira a felvidéki kérdésben» majd Siegescu Józsefre a román nemzetiségi ügyekben, akik pedig a munkapárti rezsim oszlopos tagja voltak. A felvidéki mozgalom irányítását pedig a kereszténypárt a maga számára vindikálja.
A Rakovszky-kőrüli események kapcsán is az a hangulat alakult ki, hogy a kormány nem. respektálja a párt kívánságait és szembehelyezkedik a párt érdekeivel.
• i \' ► ■*
A párt többsége mostantól kezdve éber figyelemmel kiséri az eseményeket. E végből a párt Budapesten tartózkodó tagjai szombaton és vasárnap külön megbeszélésre jöttek össze és elhatározták, hogy a legközelebbi pártértekezlet előtt intéző bizottsági ülésen foglalkoznak az eseményekkel. A pártnak a nemzetgyűlés elnöki állásának betöltése körül vannak óhajai, nevezetesen az edr digi status quo : ante fenntartása, vagyis, hogy a nemzetgyűlés elnöke továbbra is kereszténypárti legyen.
Rakovszky Svájcba »taxik.
Politikai körökben hire terjedt, hogy Rakovszky István kilép a kereszténypártból és mint pártonkívüli képviselő az ellenzék élére áll. Sokan tudni vélték, hogy Rakovszky már holnap fel is szólal. Ezzel szemben Ra-kovszkyhoz közelálló helyről közlik, hogy a volt elnök elsősorban pár heti pihenőre Svájcba utazik. Egyelőra tehát nem szándékozik aktive belekapcsolódni a politikába, csak figyeli az eseményeket és semmi körülmények között nem lép lei a keresztény pártból.
Rakovszky azonban már most hangoztatja, hogy minden a szabad polgárok jogbiztonsága 4jen irányuló cselekmények megbüntetését és orvoslását kívánja. Ragaszkodik ahhoz, hogy a polgári személyek a katonai bíráskodás alól elvonassanak. Harcol a « jogrendért, melynek feltétele egy két posz-
K<5sxcrkesitf :
TÓTH ZOLTÁN
Ttosiorkftsztó :
Dr. HIRSCHLER JENŐ
Hlrdstésak délaUn 5 órái* vé tetn«k fel dUsxabás sssrtat.
tulatum. Rakovszky máris erősen résztvesz a kereszténypárt belső életében.
Hegyeshalmy Rákospalotán.
Hegyeshalmy kereskedelmi miniszter holnap délután Rákospalotán előadást tart az Ipartörvény revíziójáról, továbbá a postások és vasutasok ügyéről.
A kormány ás a pártok.
Politikai körökben sok szó esik arról, hogy a legutóbbi események, Beniczky sérelmei és nemzetgyűlési szereplése, valamint Rakovszky lemondá...

Insert failed. Could not insert session data.