Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
89.16 MB
2014-07-17 15:59:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1172
4589
Rövid leírás | Teljes leírás (1.3 MB)

Zala 1949. 26-49. szám február


Zala III.

A nagykanizsai egyesült baloldali front hivatalos lapja. 1945. okt. 2: Demokratikus politikai napilap, 1950. okt. 22: Az M[agyar] D[olgozók] P[ártja] Zalamegyei Pártbizottságának napilapja, 1956. jan. 1: A Magyar Dolgozók Pártja Zala megyei Bizottságának lapja.
Nagykanizsa, [1950. okt. 22: Zalaegerszeg.]
1945. ápr. 7. - 1956. okt. 28.
Megj. hetenként hatszor.
Szerk. Soltész Imre, 1945. ápr. 20: Bencze Jenő, 1949. jan. 4: Szántó Jenő, 1953. okt. 16: Vasvári Ferenc, [1954. aug. 10]: Benkő Károly, 1955. júl. 7: szerk. biz.
Kiadó: [1956. jan. 1]: A Magyar Dolgozók Pártja Zala megyei Bizottsága és a Megyei Tanács.
Nyomda: [1956. jan. 1]: Zala megyei. - 2 rétnagyság (50 cm magasságig)



A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Él fen a Köztársaság, élfenlaj Magyar Függetlenségi Népfront!
êvfo\'yam 26 síáui
Natfyknrif—,, 1S49. február 1. kedd
Árn 63 ÍUter
4i—
\' f
Köztársaságunk uj area
Irta : Lakatos Dezső, az MDP megyebizottsága titkára
* A Halvar Köztársaság harmadik ^fordulóját ünnepeljük. Ennek az éííor<iulónak jelentősége sokkal nagyobb, mint az előzőknek. Sokkal nsífvobb, mert ma már köztársasá-,^\'íik sokkal errósobb, fejlettebb, mint .ngvy érről azsjlótt. Ma már köztársa-ísa^uiik valónágo- népi köztársaság.
;Az elmúlt esztendőkben folytatott \'teöiény, álndozatos munkával ás harccal juioUunk oin idáig. Elmond-hajÉjuk, liogy az 1948-as esztendő » ifoag.va- nép életében — ahogy Itá-kof5Í elvtárs mondotta — a fordulat évb volt. A munkásosztály, a dolgozó r,<Jp minden vonalon döntő eredmé-n,vi»kBt ért ol.
:,íMa s/a! a:l ország szabad munká-\', aap, jjara-ztjai, értelmiségei vagyunk, saját magunknak építjük az országot pva mu liolgozúja büszke lehet, Oiogy \' neki jutott az a megtisztelő feladat, hejgy sokat szenve:íott népünket az évszázados elnyomatás utan a szabaddá«? utján, a felemelkedés utján »o.suieti.
Ez a föladat történelmi felclóssé-t>Bt is jelent az üzomek, gyárak, .földek, irodák dolgozóira. " Visszatekinti© az elmúlt érro, megállapíthatjuk, hogy élmunkásaink, mtinkás-ujitóink, mtinkabrigádjaink, mintagazdáink, munkások, parasztok százezrei toljesiteitúk kötelességüket, azt tekintették legfőbb céljuknak, hogy minél többet adjanak, minél többet dolgozzanak ,-ajd.t államuknak, mert jól tudták, ho\'^v ezzel többet aíhiak saját maguknak, családjuknak. Tud-tálí, hogy annál erősebbé teszik országunk függetlenségét, népünk szájíz 1948-as esztendő a felemelkedni. a győzelem esztondejo volt./Gazdasági ÍGe politikai sikereink megmutatták tarsadalmi rendünk fölényéi;, eiejét, a kapitalista renddel szemben. •
W>-mig a tőkés államokban a válság körvonalai mindjobban kibontakoznak, addig nálunk és a többi népi demokratikus államokban napról-napra javul a dolgozók helyzete, fi lien,-éheink azt Ternélték, sót határozóttan állították, hogy nem leszünk kéje=ek saját erúnklwl talpra-álliji és — amint eredményeink mu-■; jatják tévedtek, i Nélkülük és ellenükre álttunk t;tlj5ra. Nélkülük ós ellenükre épitjük » szocializmust hazánkban. \'] De sikereinket, eiedményeinket •.csak ugy érhettük el, hogy t\'ámasz-\' kodhattunk hazánknak és a többi , népi demokráciáknak nagy barátjára, a hatalmas ¡¡zoyjetunióra. Elsösor-tfen a nagv szovjet nép, Sztálin1 népének oltalma tette lehetővé, hogy éiedménybket érhettünk el ós Sogy köztársaságunkat uj tartalommal tölthetjük meg — a nép köztársaságává változtathassuk. - : 4 Szovjetunió segítségének és támogatásának köszönhetj ck, hogy közíársaságuhkat és benne dolgozó \' népünk minden demokratikus viv-minyát, minnden )jela<S és külső reakcióé támadással szemben rrusg-\' védhetjük.

Bármilyen nagyok is azonlian az eddigi eiodmónyok, a magyar nép azokkal nem eléaedhet meg" A szo...

Insert failed. Could not insert session data.