Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak a témához hozzászólást.
Bejelentkezés
Szigethy László
2007-03-03 07:30:46
Re[6]: Internet és olvasás: ellenfelek vagy segítő társak?
A kérdésfeltevés jogos, bár az alapokig nem megy le, a felszínen mozog.
Az olvasást SZÓRAKOZÁSnak, kellemes időtöltésnek tekintve, az internet - "ellenség".
Az információszerzés oldaláról viszont hallatlan nagy segítő - amint többen is megjegyzik.
Ilyen értelemben tehát, ha arra használjuk, hogy segítségével INFORMÁCIÓT szerezzünk a leendő "Gutenberg-alapú" olvasnivalónkról, majd azt "letöltöd, kinyomtatod." (Tóth Zoltán2005-11-14 09:43:57) nagy segítséget kapunk.
(A látáskorlátozottak a hangoskönyvek esetében a hozzájutás lehetőségét!)
Ha viszont az internetet az olvasás HELYETT, a virtuális világban való elmerülésre, pótcselekvésként használjuk, mindenképpen ELLENSÉG!
Paszternák Ádám
2006-10-06 14:06:30
Re[5]: Internet és olvasás: ellenfelek vagy segítő társak?
Van a probléma(?)körnek egy olyan olvasata, amit (itt) még nem vizsgáltak. Elég sok oldal van, ahonnan le lehet tölteni (ingyenesen, ill. regisztráció után) például (hogy csak két dolgot említsek):
*hangoskönyveket
*könyvajánló podcast-okat
Igaz, hogy az előbbi olvasás helyett is ajánlható (ennek is egy másik aspektusa: az internet egy olvasó-paradicsom lehet egy látáskárosult számára), ám az utóbbi akár olvasásra serkentő is lehet. Óvakodnék kijelenteni, hogy az internet és az olvasás segítőtársak, ám azt is, hogy ellenfelek.
Konklúzióm: a két fogalmat nem vonnám össze. Igyekszem úgy tekinteni rájuk, mint egymást kiegészítő dolgokra.
Czupi Gyula
2006-08-17 20:21:31
Re[4]: Internet és olvasás: ellenfelek vagy segítő társak?
A Nemzetközi Olvasástársaság 2006 augusztusában megtartott budapesti világkongresszusán a Magyar Elektronikus Könyvtár képviselője, Moldován István elmondta, hogy egy másik szekcióban Elektronikus könyvtár az olvasás szolgálatában című előadásában megemlítette ezt a mi - Internet és olvasás: ellenfelek vagy segítő társak? - vitánkat, úgy értettem, hogy pozitív értelemben. Gratulálok.
Tóth Zoltán
2005-11-14 09:52:08
Re[3]: Internet és olvasás: ellenfelek vagy segítő társak?
Valamint azt gondolom, hogy az internet semmiképpen nem pótolhatj az élő kapcsolatoka, legfeljebb könnyebbé teheti, felgyorsithatja az ismerkedést Ahogy egy új könyv "szagát" nem utánozza bármilyen weboldal, ugyanúgy semmilyen személyes találkozást nem pótol neten történő kommunikáció, legfeljebb kiegészít.
Tóth Zoltán
2005-11-14 09:43:57
Re[2]: Internet és olvasás: ellenfelek vagy segítő társak?
Internet és olvasás. Szerintem egymás kiegészítői. Megtalálod a szükséges, vagy téged érdeklő információkat, és letöltöd, kinyomtatod. továbbküldöd, kommunikálsz. Azaz nem pótolja könyveket, cikkeket, de elérésüket gyorsabbá teszi. Én jó ideje használom akár napi ügyek, (internetes bank, levelezés), akár kapcsolattartás céljából.

Tóth Zoltán
Pintér János
2005-10-28 17:33:38
Re: Internet és olvasás: ellenfelek vagy segítő társak?
Hello!
Szerintem az internetezés a kulcsa a fiatalok és az olvasás összehozásának, mert nem tudom miért, de mióta van itthon internetem, azóta a kötelező olvasmányokat valahogy könnyebben elolvasom, igaz elektronikus formában, de szerintem ez akkor is ugyanaz a szöveg, mint amit a könyvben olvasnék.
Ezért örülök annak is, hogy most már itt is vannak digitalizált könyvek, annak pedíg főképp örülök, hogy ezek a könyvek nagyrészt Nagykanizsáról szólnak.
Tehát köszönöm a Halis István Városi könyvtárnak ezt a remek oldalt.
Pintér János (John)
Kardos Ferenc
2005-09-23 10:09:28
Internet és olvasás: ellenfelek vagy segítő társak?
Sok embertől hallottam már: a fiatalok csak neteznek, szörföznek, nem olvasnak. Ennek ellenére azt tapasztalom – könyvtárosként, könyvet olvasó emberként is – hogy ez nem minden netezőre igaz. Sokan olvasnak a neten, elsősorban rövid szövegeket. Ezt mutatja – szerintem – a verses, haikus portálok szaporodása. Az azonban igaz: a net olyan, mint a tűz. Ha nem tudjuk jól használni, mi könyvtárosok kínálni, akkor nem az értelmes időtöltés eszköze lesz, hanem szenvedélybetegségek terjesztője vagy más nem kívánatos dolgokat terjesztő eszköz.
Mi erről a véleményed? Te olvasol-e netezés közben?